Inget besked om vargjakten

Det blev inget besked om skyddsjakt på varg idag, när Lantbrukarnas riksförbund och Svenska Jägarförbundet uppvaktade Naturvårdsverket. Däremot ger Naturvårdsverket länsstyrelsen i Värmland ett extraanslag på en halv miljon kronor, till bland annat rovdjursstängsel runt hagar där man tror att vargen kan angripa boskap.
– Vi har tänkt att gå vidare och diskutera med Länsstyrelsen och få ett närmare underlag om behovet av skyddsjakt, säger avdelningschef Björn Risinger på Naturvårdsverket. LRF sökt i två år Lantbrukarnas riksförbund, LRF och Svenska Jägarförbundet har under de senaste två åren ansökt om skyddsjakt på varg i Värmland men fått avslag båda gångerna med hänvisning till att vargstammen i Sverige fortfarande är för liten och sårbar. Dödade fem kalvar I fredags angrep en varg och dödade fem kalvar i en hage i Väse utanför Karlstad - något som orsakat starka känslor och stor oro bland de bönder som bor i området. Kravet på skyddsjakt väcktes återigen, men något besked med sig hem fick alltså inte LRFs ordförande i Värmland Hans-Ove Jensen. – Vi ville egentligen att vi skulle få börja skjuta några vargar eftersom vi har de här problemen. Men den dialogen vi har haft här har vi fått en öppning att vi ska få ett ökat lokalt inflytande i Värmland när manlägger över frågan på Länsstyrelsen, säger Hans-Ove Jensen. 200 vargar målet Riksdagen har beslutat att det ska finnas 200 vargar på den skandinaviska halvön. Idag finns, enligt Naturvårdsverket, drygt 100, en stor del av dem i Värmland. Samtidigt har krav på skyddsjakt på varg väckts även i Kalmartrakten sedan varg under den senaste månaden har rivit och dödat närmare 30 får, två senast igår natt. Idag skickade Ingvar Jacobsson, ordförande i Arby viltvårdsområde utanför Kalmar, in en ansökan om skyddsjakt. – Vi vet att medlemmar ligger och lurpassar på vargen ändå. Och jag menar skjuter de den, jag menar det går ju illa för de då så därför vore det bättre att vi finge skyddsjakt på den då, säger Ingvar Jacobsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".