Ungdomar sätter nöje före nytta

Ungdomar prioriterar vänner, fester och pengar framför saker som skola, arbete och hälsa. Det visar en undersökning som omvärldsbevakningsföretaget Kairos Future presenterade på torsdagen.

– Vänner är alltid viktigt för unga människor. Men den generation som är ung idag är den första generation som är uppväxt i en värld där man kan ha ständig kontakt med stora mängder kompisar. Det tror jag har påverkat starkt.

– När det gäller festdimensionen som går vi mot en tid där vi är mycket mer fokuserade på omedelbar behovstillfredsställelse. Alla kickar nu, liksom, säger Mats Lindgren som är vd för Kairos Future.

1 400 ungdomar svarade
I samarbete med en ungdomshemsida har Kairos Future valt ut 1 400 ungdomar i åldern 15- 20 år och frågat dem vad som är viktigast för dem. Både vad de prioriterar högst just nu och vad de tror är viktigast för dem om 15 år.

Liknande undersökningar har gjorts sedan början av nittiotalet och man ser tydligt att ungdomar idag har andra prioriteringar än de hade för cirka 15 år sedan. 

I början av nittiotalet var frågor som att få ett intressant arbete och hälsa viktigare än till exempel lön och pengar.

Prioritera familj i framtiden
Men idag är det alltså pengar, fester och vänner som är det viktigaste, även om ungdomarna tror att de kommer att prioritera familjen högst i framtiden.

16-åriga Sara Hälkinen från Stockholm tycker att undersökningen stämmer bra in på henne.

– Jag håller med om det, just nu. När man är ung vill man passa på att ha roligt. Man känner att när man blir vuxen kommer man att få mycket mer ansvar. Jag tror att de flesta försöker passa på att ha så roligt som möjligt. Det har man med kompisar, vänner och fest, säger hon.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".