Rätt rörlighet gynnar arbetsmarknaden

Mer än en miljon personer byter jobb varje år enligt en ny utredning av Statistiska Centralbyrån, SCB. Analysen är beställd av den fackliga centralorganisationen TCO.

Roger Mörtvik, TCO:s samhällspolitiska chef, säger att rätt typ av rörlighet gynnar arbetsmarknaden.

– Oftast är det väldigt bra med rörlighet, om den är lagom hög och frivillig. Då skapar det dynamiska effekter på arbetsmarknaden. Men det finns också en ofrivillig rörlighet som är problematisk, som innebär att människor tvingas byta jobb ofta därför att de har för otrygga anställningsformer, säger Roger Mörtvik.

Fler tillfälliga jobb
De mer otrygga, korta, tillfälliga jobben har de senaste 15 åren ökat till antal. Däremot har antalet nya arbetsplatser minskat och de företag som finns eller som har skapats, genererar färre jobb.

Positivt är, enligt Roger Mörtvik, att allt fler nystartade företag överlever. Men det kan bero på att många av de nya företagen är enmansföretag.

– Det kan också vara så att många av de nya arbetsplatserna är egenföretagare som är mycket mer försiktiga. De tar mindre risker, anställer inte och klarar sig därför bättre. Då är det tveksamt om det är lika positivt. Om det beror på att företagarna är rädda för att växa och därför överlever i högre grad men på en lägre nivå, säger han.

Utbildning nyckel till jobb
Det är framförallt de högutbildade som kommer in på arbetsmarknaden och det är också de som byter jobb oftast. Roger Mörtvik tror att vidareutbildning kommer att vara nyckeln till jobb i framtiden.

– Jag har länge haft en syn om att människor ska vara färdigutbildade när de är 25 år. Men det fungerar inte i den här nya, dynamiska, rörliga ekonomin. Vi kommer att behöva bygga ut system för vuxnas möjligheter att studera också på högskolan. Det kommer att behövas möjligheter för vuxna människor att finansiera sin utbildning för att kunna göra ett karriärbyte, säger Roger Mörtvik.

Sofie Pehrsson
sofie.pehrsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".