Handträning.

Fel rehabilitering kostar mycket pengar

Rätt rehabilitering för personer med belastningsskador kan spara stora summor åt samhället, men de allra flesta får fel rehabilitering visar en studie från Karolinska institutet som publicerades på torsdagen.

Studien visar också att det är vikitgt att rehabiliteringen kommer igång så snabbt som möjligt, helst innan den drabbade har varit sjukskriven mer än två månader.

Långa väntetider
Idag är väntetiderna långa för att få rehabilitering, om man överhuvudtaget får någon hjälp. En av dem som har väntat i över ett år nu är Raili Jansson i Gävle.

– Man tycker ju att det borde vara någons ansvar, man vill ju inte ha sjukpenning, man vill ju bli bra och arbeta. Jag har ju jämt jobbat, och mycket säger hon.

Ju längre Raili Janssson i Gävle tvingas vänta på rehabilitering ju mindre är chansen att hon kan komma tillbaka till ett arbete. Det visar Karolinska instiutets studie.

Helst ska rehabiliteringen komma igång innan den drabbade varit sjukskriven i mer än två månader.

Billigast behandlingen sämsta behandlingen
Men det ska vara rätt rehabilitering. Studien har gjorts av Karolinska institutets sektion för personskadeprevention och visar att de som har fått den vanligaste och billigaste formen av rehabilitering för belastningsskadade, där man få enstaka fysiska insatser vid olika tillfällen, får fler och längre sjukskrivningsperioder och blir oftare sjukpensionärer än dem som får en mer omfattande rehabilitering på heltid med både fysiska insatser och olika former av terapi.

Professor Irene Jensen som lett forskningsstudien ser det som viktigt att man nu förändrar rutinerna runt rehabilitering av belastningsskador.

– Det är av absolut yppersta vikt även när det gäller sådana här typen av besvär som inte är dödliga att se till att det bara ges kvalitesäkrade rehabiliteringar säger Irene Jensen.

”Gör om systemet”
Ett problem är den oklara ansvarsfördelningen mellan arbetsgivare, Försäkringskassan och vården. Den bidrar till att rehabiliteringen försenas.

Försäkringskassan generaldirektör Curt Malmborg anser att man med anledningen av studiens resultat nu måste se över hela systemet.

– Systemet är 15-20 år gammalt, byggt för en annan typ av samhälle faktiskt.Men Försäkringskassan har inga sanktionsmöjligheter om inte hälso- och sjukvården gör de insatser som de ska göra. Så det är inte särskilt välfungerande system idag.

För Raili Jansson i Gävle är det bara att vänta och hoppas att någon tar sitt ansvar för henne andra i hennes situation.

– Det är ju konstigt att idrottsmänniskor blir behandlade direkt men inte de som har slitit sig på jobbet säger hon.

Jenny Sanner Roosqvist, Gävle
jenny.roosqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".