Kraftiga fall på världens börser

Under torsdagen föll börserna åter kraftigt. Stockholmsbörsens index gick ner med 4,5 procent och hamnade därmed under nollstrecket räknat från årsskiftet. Nu kommer också centralbankernas räntehöjningar på löpande band.

När Stockholmbörsen stängde på onsdagen stod index på plus minus noll räknat från årsskiftet. Under torsdagen föll det under noll.

Tokyo föll 3,1 procent på morgonen, och Europabörserna hängde på under dagen.

Besked om räntor
Flera centralbanker har varit aktiva under torsdagen. Bank of England behöll till exempel sin viktigaste styrränta oförändrad på 4,50 procent.

Den europeiska centralbanken, ECB, höjde räntan med 0,25 procentenheter till treårshögsta 2,75 procent. ECB inledde sin nuvarande åtstramningspolitik i december 2005 efter att under två och ett halvt år ha haft en ränta på rekordlåga 2 procent.

Den svenska riksbanken, som höll en ännu lägre ränta, 1,5 procent andra halvåret 2005, har också uttalat sig under torsdagen. Budskapet från vice riksbankschef Irma Rosenberg var att riksbanken kommer att höja räntan vid det penningpolitiska mötet den 19 juni, troligen från 2,0 till 2,25 procent.

Tecken att tyda
Andra signaler, som kunnat höras av den som vill den senaste tiden är den svenska tillväxtsiffran för första kvartalet i år: rekordhöga plus 4,1 procent, och exportindustrins ökning: plus 13,3 procent under det första kvartalet 2006 jämfört med första kvartalet 2005, enligt Statistiska Centralbyrån.

Verkstadsexporten ökade med 15 procent. IT och telekom drar där. Exporten av skogsprodukter ökade med 8 procent. Den starka inledningen på exportåret kommer att hålla sig i år, enligt vad Exportrådet redovisade i en rapport under torsdagen.

Men bolagen i de där heta branscherna tar stryk på börsen, både under torsdagen och den senaste månaden. Fredagen den 12 maj inleddes börsfallet när Stockholm föll med 2,7 procent.

Inflation skrämmer
Globalt är det samma rädsla som styr: rädslan hos investerarna för ökad inflation och därmed högre räntor, som ger dyrare lån, och pressar börserna.

De lärde tvistar om sambandet mellan högre ränta och lägre börskurs, men på torsdagen var det tydligt i alla fall.

Säljtrycket tar över och vinsthemtagning gäller efter flera år av uppgång. Räntepapper med garanterad avkastning köps och bankkonton fylls på i väntan på att det ska vända upp igen.

Dyrare boende
För svenska hushåll, som vant sig vid låga räntor, billiga bolån och stigande huspriser, kan det ta slut nu.

Föreningssparbankens boindex visar att de allt högre huspriserna försämrade hushållens möjligheter att köpa bostad under första kvartalet i år. Möjligheterna för hushållen att köpa hus eller bostadsrätt har inte varit så svag sedan 1996. Det har blivit för dyrt helt enkelt.

Priset på medelvillan i landet steg med hela 120 000 kronor till 1,37 miljoner kronor under första kvartalet.

Hushållen i Örnsköldsvik har fortfarande den största husköpkraften följt av Hudiksvall och Karlskrona, enligt Föreningssparbankens boindex.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Börserna vid stängning

Stockholmsbörsen - 4,5%
London - 2,2%
Frankfurt - 2,7%

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".