Lägre priser men fortfarande högst i EU

Priserna i Sverige har sänkts, men är fortfarande för höga jämfört med övriga EU-länder. Det menar Konkurrensverket i sin rapport ''Konkurrensen i Sverige 2002'' som presenterades på onsdagen.
Kostnader för kläder, dagligvaror och hyror är onödigt höga på grund av bristande konkurrens. Överpriserna har minskat Till exempel var priserna på livsmedel för sex år sedan 30 procent högre här än i EU generellt. Sen dess räknar verket med att överpriserna minskat med en tredjedel. Också vad det gäller kläder och hyror har skillnaderna mot EU minskat. På elmarknaden ligger Sverige bättre till än övriga länder. Men totalt får svenskarna ändå punga ut med 20 extra kronor per hundralapp när vi handlar jämfört med den genomsnittlige EU-medborgaren. Hälften beror på bristande konkurrens Hälften av det överpriset beror på bristande konkurrens. Konkurrensverket föreslår därför fler prisjämförelser ute i handeln och sätter också sitt hopp till den utredning som på regeringens uppdrag ska se över plan- och bygglagstiftningen. Ann-Christin Nykvist anser att kommunerna måste börja tolka plan- och bygglagen så att lågpriskedjor inte minst inom livsmedelssektorn får lättare att etablera sig ute i landet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".