Vaccin mot cancerform godkänt i USA

På torsdagen godkände det Amerikanska läkemedelsverket det första vaccinet mot livmoderhalscancer. Vaccinet ska nu också utvärderas inom EU och kan bli godkänt redan i år.

– Livmoderhalscancer är ju en mycket vanlig sjukdom i världen och det är den näst vanligaste orsaken till cancer hos kvinnor över hela världen. Det är ett väldigt viktigt vaccin om det är effektivt, säger Ingrid Uhnoo vid Läkemedelsverket.

Hon är en av de experter som granskar om vaccinet ska godkännas inom EU.

Hälften dör
Det så kallade papillomviruset kan ge upphov till cancer. Det nya vaccinet ska förhindra förstadier till cancer och att livmoderhalscancer utvecklas.

Man räknar med att livmoderhalscancer drabbar 470 000 kvinnor per år i världen, varav hälften dör i sjukdomen.

Eftersom det är ett vaccin kan medlet bara ges i förebyggande syfte. Det har ingen effekt om man redan är smittad av viruset. Därför bör vaccinet ges till unga kvinnor, säger Ingrid Uhnoo.

– Det har störst effekt om man ger det innan sexuell debut. Vaccinet är undersökt på sexuellt aktiva kvinnor, säger hon.

Beslut i höst
Vaccinet granskas nu alltså inom EU och kan eventuellt bli godkänt redan i år.

– Vi håller på att granska den kliniska dokumentationen för effekt och säkerhet. Det beror på hur granskningen utfaller, men ett beslut kommer under tidig höst, säger Ingrid Uhnoo.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".