Synagogor skändas. Foto: Christer Fridén/SR.

Nynazistisk våg plågar judar i Israel

Hakkors målas på synagogor, begravningsplatser skändas och judar misshandlas. De antisemitiska brotten vi känner från Europa har nått Israel, där nynazistiska israeler plågar sin omgivning. Men myndigheterna blundar.

– Jag har sagt det många gånger, men myndigheterna gör ingenting. De sopar problemet under mattan. De kan bara inte erkänna att det finns nynazistiska israeler, klagar Zalman Gilichensky.

Han håller på att kartlägga antisemitismen i Israel, ett land där hakkorskluddare borde vara otänkbara. Men så är det alltså inte.

– Det dyker upp hakkors och annan nazigrafitti och judar angrips och får stryk. I synnerhet religiösa judar i sina speciella kläder riskerar att råka illa ut, berättar Zalman Gilichensky.

Hakkors på synagogan
I förra månaden attackerades en synagoga i staden Petah Tikva. Både ytterväggarna och synagogans inre var fullklottrade med hakkors och nazistiska slagord och de heliga skrifterna var delvis förstörda.

Det nynazistiska problemet förekommer än så länge mest i områden där det bor många ryssar tillsammans med religiösa judar. Under 90-talet kom omkring en miljon ryssar till Israel från det före detta Sovjetunionen.

De israeliska invandringslagarna ger alla judar rätt att bosätta sig i Israel, men omkring 300 000 av de ryska invandrarna var egentligen inte judar.

Internet inspirerar
Nu trivs de inte i sin judiska omgivning och de avvisar alla de judiska sedvänjor som hindrar de från att leva som de vill, som att äta fläsk, åka buss på sabbaten och fira jul och påsk på rysk-ortodoxt vis.

Zalman Gilichensky tror inte att de här invandrarna egentligen vet något om judendom utan istället skaffar de sig antisemitiska åsikter via internet där en webbsida kallad Vita Israeliska Unionen har haft stort inflytande bland de rysk-israeliska nynazisterna.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".