Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Medlemstapp tvingar kyrkan att spara

Publicerat fredag 9 juni 2006 kl 05.00
Måste spara.

Svenska Kyrkans intäkter krymper. Det beror delvis på att många lämnat kyrkan de senaste åren. Nu tvingas församlingarna minska sina utgifter och drar sig för att anställa personal. Facket förbereder sig nu för uppsägningar.

– Följden är möjligen att man är mer konkret och noggrann när man ser över sin ekonomi, och framförallt vid nya tjänstetillsättningar. Man plockar inte bara automatiskt in en ersättare för den som försvann, utan man tänker igenom vad det är församlingen behöver. Man tar ett mer strukturellt grepp, säger Stefan Sikström, ombudsman för Svenska Kyrkans personal inom SKTF.

– Jag tycker inte att man kan säga att man skär ner i någon jätteomfattning, utan man är framförallt att mer noggrann med vad man tillsätter.

Förbereder uppsägningar
SKTF har knappt 5 000 medlemmar bland Svenska kyrkans personal, bland annat kanslitjänstemän, diakoner, musiker, och fastighetschefer. De har just fått ett omställningsavtal, till stöd för dem som kan tvingas lämna sina jobb framöver.

Sedan skilsmässan från staten har Svenska Kyrkans medlemstal minskat med ungefär en procent årligen. Ungefär var åttonde församling, eller samfällighet i vissa fall, har haft budgetunderskott fem år i rad.

Än så länge har inte kyrkans ekonomiska problem lett till någon märkbar nedgång av antalet anställda, men många tjänster har förvandlats till timanställningar, och församlingar tvekar ofta att nyanställa.

Samarbete lösning i Skara
I kyrktäta Skara stift, har många små församlingar börjat samarbeta eller gått ihop.

– Skatteunderlaget minskar ju, för i och med att orterna är små och få människor bor där blir det mer kännbart om man lämnar Svenska kyrkan som medlem, säger Anders Blom, konsulent vid Skara Stift som också jobbar fackligt i SKTF:s styrelse.

– Sedan är det också viktigt att många också flyttar från glesbygd till storstad, och det betyder ju inte att de flyttar bort från Svenska kyrkan, utan de finns ju med, fast deras pengar finns någon annanstans istället, och inte på landsorten.

Det ekonomiska läget varierar mycket mellan olika församlingar. I till exempel förorter, där invånarna ofta hör till andra samfund än Svenska Kyrkan, är sparkraven större än i de områden där medlemmarnas inkomster ökat, för där har också underlaget för kyrkoavgiften ökat.

Svårt att hitta lösningar
Men i andra församlingar blir det allt svårare att hitta något att spara på. Dit hör Engelbrekts församling på Östermalm i Stockholm, där medelinkomsten visserligen är hög, men där många lämnat Svenska kyrkan.

Det har tvingat församlingen att minska antalet anställda med 25 procent. Nu återstår att samarbeta med grannförsamlingarna.

Hans Lindberg på församlingens kansli befarar ännu ett år med underskott, för vissa kostnader är svåra att få ner.

– Jag räknar på en kall vinter. Det kommer att betyda att vi betalar ungefär 600 000 kronor i uppvärmning av Engelbrektskyrkan. Där kanske någon tycker att vi skulle kunna dra ner, men vi har en mycket fin orgel som det dessutom diskuteras om vi skulle renovera för 4-5 miljoner kronor. Den tål inte att temperaturen varierar. 18 grader hela året, tack! säger Hans Lindberg.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".