Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Utlandsföddas socialbidrag minskar mest

Publicerat onsdag 3 juli 2002 kl 16.46
Kostnaderna för socialbidragen fortsätter att minska. Den största minskningen står utrikesfödda personer för, en grupp som varit kraftigt överrepresenterad bland socialbidragstagarna.
För första gången sen Socialstyrelsen började med den här typen av statistik i slutet av 90-talet minskar antalet socialbidragstagare bland personer födda i utlandet mer än bland svenskfödda. Minskningen förra året var 13,5 procent bland utrikesfödda, medan den var 10,7 procent bland svenskfödda. Enligt Lena Adamsson, chef för socialstyrelsens statistikenhet, är minskningarna av det ekonomiska biståndet generellt kopplat till arbetsmarknadssituationen. – Därför är det ett rimligt antagande att kategorin utlandsfödda i högre grad än svenskfödda har förändrat sin livssituation genom att få arbete. Minskad arbetslöshet Siffror från Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, visar att arbetslösheten minskar kraftigt bland utomnordiska medborgare. I maj var det 11 procents minskning jämfört med året innan. Ensamstående mammor halkar efter Samtidigt som kostnaderna för socialbidragen minskade förra året och bidragstagarna blev färre i alla grupper i samhället var ensamstående kvinnor med barn den grupp där andelen bidragstagare var störst, där fick var fjärde socialbidrag. Stora regionala skillnader I Göteborg lever var sjätte barn i bidragsberoende hem, i Vellinge och Danderyd är siffran var hundrade barn. Enligt Lena Adamsson beror detta bland annat på arbetsmarknadssituationen och att behovet av ekonomiskt bistånd ökar med antal barn.
Daniel Värjö och Malin Leissner
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".