Norsk industri misstänker elkartell

Det norska näringslivet kräver att norska konkurrensmyndigheter utreder hur elbolagen i Norge sätter sina priser. Kravet från organisationen Norsk Industri kommer efter Ekots rapportering om att de svenska elbolagen sänkt produktionen i kärnkraftverken för att pressa upp elpriserna.

– Det vi kräver är att norska konkurrensmyndigheter i samarbete med svenska konkurrensmyndigheter kontrollerar och samarbetar för att få översikt över vad som har skett och i vilken grad markanden har blivit manipulerad säger Stein Lier Hansen, vd på Norsk Industri.

Svenska Konkurrensverket utreder redan om de svenska elbolagen har samarbetat för att pressa upp priserna och nu vill alltså Norges motsvarighet till svenskt näringsliv, Norsk Industri, att norska myndigheter gör detsamma.

Sänkt produktion för att pressa priserna
Det var i förra veckan som Ekot berättade om hur de svenska elbolagen sänkt produktionen i kärnkraftverken i syfte att pressa upp priserna.

För Stein Lier Hansen var det en misstanke som besannades. Hansen ser alltså ett samband mellan att elbolagen försökt pressa upp elpriset och en motvilja till nya investeringar.

De svenska kärnkraftverken började nedregleras våren år 2000 vilket betyder att man minskade elproduktionen något som pågick hela året och under hösten började priserna på den nordiska elbörsen att stiga för att under kommande år nästan fördubblas. Från 12 öre 2000 till 21 öre år 2001.

Norge har högre elkonsumtion
När priserna steg i Sverige steg de alltså också i Norge, och eftersom Norges elkonsumtion är högre än i Sverige kan de ha drabbats betydligt hårdare tror Stein Lier Hansen.

– Ja vi ser väldigt allvarligt på det här eftersom i Norge har vi en industri som är väldigt kraftintensiv och för den industin är det helt avgörande att vi har korrekta priser och att ingen aktör manipulerar med marknaden säger han.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".