Staten övertar Ericssonforskare

Det statligt finansierade forskningsinstitutet Acreo ska ta över Ericssons forskning och utveckling kring bredbandskommunikation. En verksamhet som Ericsson annars skulle ha lagt ner. Men satsningen får kritik av Per Westerberg, moderat ordförande i näringsutskottet.
- Faran är alltid att när en politisk regeringen, i det här fallet socialdemokraterna, går in gör man en politisk värdering och trycker på respektive myndigheter. Det tycker jag är mycket tveksamt eller felaktigt. Forskningskunnande och det tekniska kunnadet finns framförallt hos forskningsråden och kollektivforskningsinstitutet, säger Per Westerberg. Staten rädd om bredbandskompetens När Ericsson nu gör allt för att spara pengar gör man sig av med forskningen kring bredbandskommunikation. Det har fått Näringsdepartementet, som lovat bredband till alla senast år 2004, att regera. För att inte kompetensen kring framtidens bredbandsteknik ska gå förlorad låter departementet det statligt finansierade forskningsinstitutet Acreo ta över den personal på Ericsson som sysslar med forskning kring bredbandskommunikation. Sammanlagt handlar det om 15 personer. Staten betalar halva kostnaden Den forskning som Acreo nu ska bedriva beräknas kosta 50 miljoner per år och ska till hälften finansieras av statliga medel. Resterande kostnader ska täckas av medel från industrin. Moderaten Per Westerberg gillar inte att regeringen ger sig in i bredbandsforskningen, men näringsmisnister Björn Rosengren försvarar den statliga satsningen. - Om man går tillbaka i historien kan man säga att mycket av de goda resultat som Sverige fått på forskningsområdet bygger på samverkan mellan staten och näringslivet, säger Björn Rosengren.
Mattias Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".