Tysklands största bankskandal

I Tyskland har man nu satt punkt för den största bankskandalen i landets historia. Berlins skattebetalare får stå för notan på nära 100 miljarder kronor.

I mitten av 1990-talet slogs ett antal både delstatligt och privat ägda banker i Berlin samman. De tidigare småbankerna skulle bli en internationell finanskoncern.

Stora belopp lånades ut till fastighetsbolag och man startade fastighetsfonder där fondandelarnas värde garanterades.

Berlin växte inte som tänkt
Värderingarna byggde på att Berlin växte, och att fastigheter i Tyskland skulle öka i värde. Men prognoserna, som till exempel förutspådde att Berlin skulle ha fem miljoner invånare inom loppet av tjugo år, slog aldrig in.

Tvärt om. Företag la ned produktion, stängde sina kontor och folk flyttade. Befolkningen minskade och fastigheterna sjönk i värde.

Banken försökte dölja sina dåliga affärer, dels genom att fuska med redovisningen, dels genom att starta nya fastighetsfonder med ännu generösare villkor. Snöbollen var i rullning och förlusterna ökade.

Tio miljarder euro i förlust
I den rapport som nu avslutar den största bankhärvan i Tyskland, summeras förlusterna för Berlins skattebetalare till svindlande tio miljarder euro, eller hundra miljarder kronor.

Det är pengar som staden i dag skulle behöva. Berlin är konkursmässigt. Trots stora besparingar och ekonomiskt stöd från rikare delstater lånar Berlins stad i dag pengar för att betala räntorna på sina lån.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".