Klicka för karta.

Irak fruktar al-Zarqawianhängares hämnd

I Iraks huvudstad Bagdad och i staden Baquba, inte långt från den plats där terroristledaren Abu Musab al-Zarqawi dödades, är det just nu förbjudet att köra bil. På det sättet vill man hindra att den traditionella muslimska fredagsbönen utsätts för bombattacker.

Just på fredagar vid lunchtid samlas många troende muslimer till bön, och det har ofta utnyttjats av terrorgrupper som då passar på att angripa moskéerna.

Det finns nu en rädsla för att Abu Musab al-Zarqawis anhängare skall passa på att hämnas sin ledares död med attacker under fredagen.

Angrepp mot moskéer
Särskilt shiamuslimska moskéer har länge varit attraktiva mål för de militanta sunnimuslimer som utgör kärnan i det väpnade motståndet i Irak, och hundratals människor har dödats i angreppen mot moskéerna.

Få vågar tro att våldet som har plågat Irak efter den USA-ledda invasionen för över tre år sedan kommer att upphöra bara för att al-Zarqawi är borta.

Det kommer nu fler uppgifter om hur man lyckades spåra och döda honom. Det började med ett tips från någon i al-Zarqawis krets, om var hans andlige ledare Sheikh Abd al-Rahman höll hus. Genom att följa honom kunde man också lokalisera al-Zarqawi.

Minst ett barn omkom i attacken
I onsdags var amerikanerna och deras medhjälpare absolut säkra på att han var tillsammans med några medarbetare i det hus norr om staden Baquba som bombades strax efter klockan sex på eftermiddagen. Både Abu Musab al-Zarqawi och hans andlige ledare Sheikh Abd al-Rahman dödades.

Uppgifterna om hur många som dödades i anfallet varierar mellan 6 och ett tiotal, men bland dem fanns åtminstone ett barn. 

Nya militära operationer
Efter al-Zarqawis död har USA kunnat genomföra en serie militära operationer som har gett mängder av ny, värdefull information. Det säger den amerikanske militärtalesmannen William Caldwell.

Han nämner 17 operationer som har genomförts i och kring Bagdad efter att al-Zarqawi dödades på onsdagen. Vi har identifierat nya mål, säger William Caldwell, och nu kan vi inrikta oss på dem.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".