"För dålig information om bankavgifter"

Det behöver bli bättre konkurrens och tydligare information om vilken betydelse bankernas avgifter har för vårt fondsparande, menar finansmarknadsminister Sven-Erik Österberg.

Han vill att statliga Premiepensionsmyndigheten, PPM, ska utreda om de liksom SBAB när det gäller bolåneräntor ska vara med och pressa avgifterna på vårt fondsparande.

– SBAB har spelat en jättestor roll när det gäller bostadsräntorna. Har vi en aktör som vi förfogar över, som har en väldigt stor kunskap på det här området så vill jag utröna om den kunskapen kan komma till del och också vara en prispressare när det gäller fondavgifter, säger Sven-Erik Österberg.

Debatt om höga avgifter
Det är den senaste tidens debatt om höga avgifter på fondsparandet som har fått finansmarknadsminister Sven-Erik Österberg att ta upp frågan om avgifterna med Svenska Bankföreningen.

Enligt honom är informationen till konsumenterna för dålig. Dels om avgiftens betydelse på lång sikt och dels att det inte finns något samband mellan höga avgifter och hög avkastning, eller mellan kostnad och prestation.

Därför ska alltså PPM se om det går att skapa egna fonder, eller se om någon annan skulle kunna göra det.

Vill öka konkurrensen
Men Ulla Lundquist som är vd i Svenska Bankföreningen menar att kunderna inte ser till fondens avgift i första hand, utan till hur skickliga förvaltarna är.

Hon vill hellre öka konkurrensen genom att det skulle gå att skjuta upp reavinstbeskattningen om man byter fond.

– Jag tror det finns en viss trögrörlighet, många orkar inte hålla på med sin privatekonomi på det sätt man kanske borde för att få ett bra utfall. Men jag tror att det att reavinstbeskattningen utlöses vid byte av fond påverkar väldigt mycket, det skapar en inlåsningseffekt, säger Ulla Lundquist.

Aktuell fråga
Sven-Erik Österberg håller med om att frågan om fondernas avgifter blir extra aktuell vid den oro som idag finns på börsen.

– Jag tror att när börsen går bra, då har man nöjda konsumenter, men när börsen går ner blir man orolig när man ser att ens kapital inte utvecklar sig. Då kommer också sådana här frågor upp. Men å andra sidan kan man se att konsumentintresset för avgifter är lika viktigt oavsett hur börsen går, det är bara det att det exponeras hårdare, säger finansmarknadsminister Sven-Erik Österberg.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".