Tamilska tigrarna vill ha bort observatörer

Gerillarörelsen De tamilska tigrarna kräver att EU-länderna Sverige, Danmark och Finland lämnar den nordiska observatörsstyrkan som övervakar vapenvilan i norra Sri Lanka. Orsaken är att EU nyligen har terrorstämplat de tamilska tigrarna.

Generalmajor Ulf Henricsson, som leder fredsövervakarna, säger att det kommer att bli mycket svårt att hitta andra länder som är villiga att sända militärer till Sri Lanka.

– Det står inga länder i kö för att hoppa på det här jobbet då återstår det att Norge och Island jobbar där själva och då kommer möjligheterna att göra något att kraftigt förändras till det sämre, säger han.

Fredssamtal i Oslo
Kravet att Sverige, Danmark och Finland drar sig tillbaka från observatörsstyrkan framfördes av de fredssamtal som har pågått i Oslo de senaste dagarna mellan De tamilska tigrarna regeringen på Sri Lanka.

De norska värdarna har nu givit Tigrarna till den 20 juni att avgöra om de verkligen står fast vid sitt krav som alltså enligt Ulf Henricsson allvarligt skulle undergräva observatörsarbetet.

Han är kritisk mot EU:s beslut att sätta upp de Tamilska tigrarna på sin terrorlista.

”Risk att dialogen försvinner”
– Från mitt perspektiv som Head of mission kan jag säga att de inte har varit speciellt hjälpsamt för den konkreta verksamheten på Sri Lanka. Så jag har väl begränsad förståelse för det kloka i det. Nu finns en uppenbar risk att dialogen försvinner och det är inte bra för vanligt folk på Sri Lanka.

Fredsförhandlingarna i Oslo har hittills varit ett stort misslyckande och läget är mycket bekymmersamt säger Ulf Henricsson.

– Hela situationen är allvarlig. Det är inte bara de här samtalen utan det är alldeles för mycket våld på Sri Lanka. Vi börjar nästan bli avtrubbade med mellan 10 och 15 döda varje dag. Det kan bara lösas av parterna som har en mycket begränsad förmåga till dialog från bägge håll, säger han.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".