Varningssystem avstängt vid krasch

Sökandet i Überlingen efter fler offer för måndagens flygkrasch har fortsatt hela onsdagen. Dessutom har det kommit nya uppgifter om vad som hände hos den schweiziska flygledningen.
Ännu en dag av letande efter offer för flygkatastrofen i södra Tyskland har nu snart gått. Räddningsmanskapet har hittat 37 kroppar i det mycket vidsträckta nedslagsområdet. Polisen talar om 57 olika nedslagsplatser. Offer satt fastspända i vrakdelar Jag taladet med polisen i Überlingen efter klockan fyra på onsdagen. Då hade man hittat ännu en ganska stor del av den ryska Tupolevmaskinen, där det kan finnas fler offer. redan igår hittade en sammanhängande bit av flygplanskroppen. Flera offer satt fortfarande fastspända i sätena, på det sätt som de fallit ner ur luften på, från 11 kilometers höjd. Fraktplanet hittat Även fraktmaskinen är nu hittad och där fanns två personer. Med största sannolikhet de omkomna piloterna. Därmed har nu polisen helt avskrivit teorin om att fraktplanet skulle ha störtat i Bodensjön. Det är sannolikt bara små delar som fallit i Bodensjön, ur vilken miljoner männsikor får sitt dricksvatten. Identifieringen har påbörjats Arbetet med att identifiera de omkomna har nu påbörjats. De tyska myndigheterna väntar nu på uppgifter om de döda från Rysslnad, som kan möjliggöra identifiering. Radar var avstängd för underhåll Under onsdagen har det också kommit flera nyheter som gäller den schweiziska flygledningen. Det har visat sig att delar av radarn på flygplatsen i Zürich, som ansvarar för trafiken i olycksområdet var avstängd för rutinmässigt underhåll. Det gjorde att ett automatiskt kollisionsvarningssystem inte fungerade. Flygledare var på rast Dessutom hade i olycksögonblicket en av de två tjänstgörande flygledarna gått på rast. I schweiziska medier påstods först att rasten var mot tjänstereglerna. Men det tillbakavisades senare av den schweiziska flygledningen, Skyguide. De första ryska flygexperterna har nu kommit till Überlingen. Än så länge finns det inget annat att skylla olyckan på än en tragisk följd av olyckliga omständigheter. Stefan Winiger, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".