Mamman och sambon frias för mord.

Tio års fängelse för Bobbys död

Tio års fängelse blev straffet för mamman och sambon till tioårige Bobby som misshandlades till döds. De dömdes på fredagen för bland annat grovt vållande till annans död men inte, som åklagaren hade yrkat, för mord.

Det gick helt enkelt inte att bevisa att det var deras uppsåt att döda pojken, säger rättens ordförande lagman Krister Nordberg.

- Det går inte att bevisa mord eftersom det förutsätter att föräldrarna skulle varit likgiltiga till om Bobby dog eller inte. Vi konstaterar att de måste enligt sitt handlande ha insett att det fanns en viss risk för att det skulle gå så här illa. Men trots allt måste de ha uppfattat den risken som ganska liten. -

– När man tittar på hur de har agerat, kan man ändå dra slutsatsen att de har velat Bobbys död? Det kom vi fram till att det har de inte, säger Krister Norberg. 

Lämnades naken i snön
En fråga är då varför de under lång tid torterade Bobby och sedan lämnade honom liggande naken ute i snön.

– Det tycks ha varit en sorts bestraffningar för dåligt uppförande. Hur hemskt och orimligt det än låter så tycks det ha varit en del i deras uppfostran av honom. Det är svårt att begripa, men det är så det har förklarats, säger Krister Norberg.

Enligt domen är båda två lika ansvariga för Bobbys död. De döms alltså för grovt vållande till annans död, grov misshandel, brott mot griftefriden och dessutom för grovt falskt larm för att de rapporterade Bobby som försvunnen i Göteborg trots att han då var död.

Tio års fängelse
Straffet blir tio år i fängelse. Vilket mammans försvarare Anders Berggren tycker är väl hårt när det gäller henne.

– Jag anser att det skulle funnits utrymme för tingsrätten göra en mildare bedömning när det gäller henne. Jag anser att det finns saker i hennes person som gör att man skulle kunna se det på ett annat sätt. Hennes psykiska tillstånd, hennes förhållande till mannen och så vidare, säger Anders Berggren. 

Anders Berggren ska nu träffa kvinnan för att diskutera om de ska överklaga. Mannen och hans advokat Per Oehme har redan bestämt sig för det. Han tycker inte att det går att lita på mammans berättelse, och det är den som åtalet till stor del har byggt på.

- Det är anmärkningsvärt att man tordats göra en trovärdighetsbedömning av den här kvinnan utan rättspsykiatrisk expertis. Men vi får se vad som händer i hovrätten, säger Per Oehme.

Hovrätten kan döma för mord
Det finns en möjlighet att hovrätten kommer att döma för mord, säger Christian Diesen, professor i straffrätt.

Om åklagaren där lyckas bevisa att mamman och hennes sambo var likgiltiga för om Bobby skulle överleva misshandeln eller inte.

– Problemet där är att visa att båda hade denna likgiltighet. Det är möjligt att det blir svårare när det gäller mamman, att det är enklare att se båda som vållande till döden, säger Christian Diesen.

Gunilla Österlund I samarbete med SR Jönköping
gunilla.osterlund@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".