Folkpartiet vill satsa på forskning

Folkpartiet vill i sitt valmanifest satsa mer på svensk forskning genom att sälja statliga företag, bland annat Vin & Sprit och SBAB.

– Vi vill lyfta den svenska forskningen mycket kraftigt för att vi tror att det i globaliseringens tid är en framtidssatsning som är absolut nödvändigt, säger folkpartiledaren Lars Leijonborg.

Folkpartiet och den borgerliga alliansen har kommit överens om att sälja ut statliga företag för 50 miljarder kronor per år. Folkpartiet vill sälja för 50 miljarder kronor till och ge pengarna till olika forskningsstiftelser.

”Inga problem att sälja ut”
Att sälja ut så mycket statliga företag kommer inte att bli några problem försäkrar Lars Leijonborg.

– Det är ju inte givet att man måste sälja först och inrätta stiftelsen sedan. Man kan ju i och för sig överlåta aktieinnehavet på stiftelsen och låta dem avgöra i vilken takt man säljer. Om det på något sätt skulle vara svårigheter att genomföra den här försäljningen så är det ju bara det första årets satsning, säg fem miljarder kronor, som man behöver sälja.

Backar om kärnkraften
Folkpartiet backar också i valmanifestet från sin linje att kärnkraften ska byggas ut de kommande fyra åren.

– Nu har centern givit upp stängning under nästa mandatperiod då är det väl rimligt att också vi tar ett steg och säger att vi får acceptera att det inte blir någon projektering av ny kärnkraft under kommande mandatperiod, säger folkpartiledaren.

Väntade eftergifter
Det finns ingen majoritet i riksdagen för att tillåta projektering av ny kärnkraft i Sverige de närmaste åren och inget företag har annonserat planer på det, så folkpartiets så kallade eftergift i energipolitiken är en självklar och högst väntat politisk realitet.

Folkpartiets valmanifest innebär också ett steg tillbaka på ett annat hjärteområde, säkerhetspolitiken. Folkpartiet kräver inte längre en svensk Nato-anslutning genast, utan nu vill partiet att Sverige ska bli medlem ”så snart det finns tillräckligt stöd för detta”.

De liberala håller fast vid att den statliga skatten ska sänkas, att aktier bara ska beskattas en gång och att sjukförsäkringstaket, som den borgerliga alliansen vill sänka, ska höjas igen så fort det går och det blir 2008, enligt Lars Leijonborg.

Övriga i alliansen skeptiska
Fredagens nyhet, förslaget att satsa 50 miljarder på grundforskning betalad av aktier i statliga företag och administrerat av oberoende stiftelser, tas emot med välvillig skepsis av de andra allianspartierna.

Partierna har olika uppfattning om såväl storlek på beloppet, som hur pengarna ska förvaltas och inte minst finansieringen. De andra borgerliga partierna tycker att de 50 miljarder om året som de är överens om kan säljas av statliga företag är ett rimligt belopp och ifrågasätter om det är realistiskt att ta mer.

Så två tvistefrågor försvann definitivt, Nato-medlemskap nu och kärnkraftutbyggnad nu. Men en tillkom för den borgerliga alliansen: hur mycket ska säljas av de statliga företagen om det blir borgerlig regering.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Inger Arenander, kommentar
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".