På webben ersätts sändningarna med musik.

Inga VM-sändningar på internet

Det kommer inte att gå att lyssna på fotbolls-VM via Sveriges Radios webb. Anledningen är att Sveriges Radios rättigheter inte gäller webbutsändningar.

I de radiokanaler som sänds via internet kommer sändningarna från fotbolls-VM att ersättas med musik.

– Det här har varit en ganska komplicerad förhandling, och man förhandlar i många olika led. Man ställer också väldigt speciella krav. Ett av de krav som ofta finns med i de här sammanhangen är att vi ska begränsa våra webbsändningar, så att man bara kan höra dem i Sverige. Det är något som vi tycker är alldeles fel, för vi vill ju att det ska gå att lyssna på Sveriges Radios kanaler över hela jorden. Det är en av poängerna med det, säger Mats Åkerlund, chef för Nya medier på Sveriges Radio.

– Det har varit flera skäl som har gjort att det den här gången inte har varit möjligt, men vi får ta nya tag framöver, för webblyssnandet har kommit för att stanna, tror vi.

Bråk om tv-sändningar
Det är stora pengar inblandade i rättigheterna kring sändningarna från VM. Det har också märkts på det bråk som uppstått mellan TV4 och ett antal sportbarer i O’Learys-kedjan som vägrar att betala för att visa VM-matcher.

Det är allt fler som lyssnar på radion via nätet. På jobbet, utomlands eller i sommarstugan vill många kunna följa VM, trots att man kanske inte har en traditionell radioapparat. Under OS i Turin slog nätlyssnadet rekord.

Hänvisar till FM
Men utsändningarna från fotbolls-VM i Tyskland på nätet omfattas alltså inte av de sändningsrättigheter som Sveriges Radio har köpt.

– När Radiosporten sänder i P3 och framförallt i P4, där Radiosportens sändningar går, kommer sändningarna från fotbolls-VM att ersättas av musik, och sedan kommer vi att hänvisa till den övriga information om matcherna som finns på vår sajt, och till de vanliga FM-sändningarna. Det kan ju hjälpa svenska lyssnare, men inte de utomlands, säger Mats Åkerlund.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".