Kontroller ska stoppa fusk med ersättning

Det pågår ett omfattande fusk med den tillfälliga föräldraförsäkringen. Enligt Försäkringskassan betalades förra året över 200 miljoner kronor ut till föräldrar som inte hade rätt till ersättning. Försäkringskassan skärper nu på eget initiativ sina kontroller och ska kontrollera nästan vartannat fall.

– Vi tycker att det är oerhört angeläget att komma till rätta med det här. Vi ser inte att det kan få fortsätta att vara så här. De som har rätt till ersättning ska ha den, men man ska inte kunna tillskansa sig tillfällig föräldrapenning på oriktiga grunder, säger Birgitta Målsäter, avdelningschef på Försäkringskassans huvudkontor.

300 speciella fuskkontrollanter på Försäkringskassan ska nästa månad börja ringa runt till arbetsgivare för att kontrollera om föräldrar som anmält att de är hemma för vård av sjukt barn verkligen är hemma med barnet och inte arbetar på som vanligt.

Tusentals samtal
Minst 40 procent av alla fall ska kontrolleras och det förväntas innebära cirka 30 000 kontrollsamtal till olika arbetsgivare bara under augusti. Kommer det fram uppgifter som får kontrollanten att misstänka fusk ska en polisanmälan göras.

En utredning från försäkringskassan visar att var sjätte förälder som fick ersättning för vård av sjukt barn i fjol fick pengar de inte hade rätt till. Med de ökade kontrollerna tror Birgitta Målsäter, att samhället kan spara över 200 miljoner kronor.

– Det är den summa som vi ser i ersättning som betalats ut på oriktiga grunder, och det tror vi att vi kan komma till rätta med genom att göra den här förstärkta insatsen, säger hon.

Lätt att fuska
Flera småbarnsföräldrar som Ekot pratat med välkomnar ökade kontroller, bland andra Ladan Aryan, småbarnsförälder i Stockholm.

– Självklart ska de kontrolleras. Det verkar som om många utnyttjar systemet, och det blir bara till nackdel för dem som är ärliga och bara är hemma när barnen är sjuka.

Hur har du märkt att det är många som fuskar?

– Man hör det. Det känns som om det är väldigt lätt att vabba och vara hemma utan att någon kollar upp om det är sant eller inte, säger Ladan Aryan.

Christer Johansson
christer.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".