Polsk jämställdhetsfestival sker lagligt

På lördagen äger en omstridd jämställdhetsfestival rum i Warszawa, till stöd för Polens sexuella minoriteter. För första gången är demonstrationen laglig, och för första gången deltar också svenska politiker i manifestationen, rapporterar Ekots korrespondent i Warszawa.

De två senaste åren har jämställdhetsfestivalen här i Warszawa inte fått demonstrationstillstånd. Då hette Warszawas borgmästare Lech Kaczynski, nu är han Polens president.

I år är Prideparaden för första gången fullt laglig och dessutom har Polska familjeförbundets ungdomsorganisation lovat att ställa in sin motdemonstration.

Homofoberna förlorar terräng
Det hindrar inte att dagens jämställdhetsfestival ändå kan leda till att glåpord, ägg och tomater kastas på demonstranterna.

Homosexualitet är också i Polen en känslig fråga men att döma av tidningarnas debattsidor förlorar homofoberna hela tiden terräng.

Svenska politiker på plats
Flera internationella människorättsorganisationer är närvarande här i Warszawa, liksom politiker från Sverige, Tyskland och Holland.

Under våren har demonstrationer för sexuella minoriteters rättigheter angripits vid manifestationer i bland annat Moskva och Bukarest.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".