Danielsson.

Danielssonutredning klar strax före valet

Justitieombudsmannens utredning av vad statsminister Göran Perssons närmaste man Lars Danielsson gjorde i samband med hanteringen av flodvågskatastrofen försenas. Den skulle vara klar före midsommar, men nu dröjer det till början av augusti.

Justitieombudsmannen Nils Olof Berggren kommer inte att bli klar med utredningen om statssekreterare Lars Danielssons agerande i samband med larmet om flodvågskatastrofen förrän efter semestrarna.

I början av augusti räknar nu JO med att komma med sitt yttrande.

Inga svar före valet
Politiskt betyder det att statsminister Göran Persson i valrörelsen får bära med sig tvivelaktigheterna om Lars Danielssons beteende. Det kommer att störa fokuseringen på de politiska frågorna.

JO ska förhöra Lars Danielsson på nytt.

– Vi håller på och undersöker på vilket sätt det ska ske, säger Nils Olof Berggren till Ekot.

Hemligt möte
Han säger också att han vill ha ett diskretare möte som inte uppmärksammas lika stort av medierna. Han kan inte uppge när eller var Lars Danielsson ska förhöras på nytt.

JO har också gått vidare med att fråga ut den förre förvaltningschefen på regeringskansliet, Gunnar Holmgren. Lars Danielsson har sagt att han talat med Holmgren under annandag jul 2004 när larmet om flodvågskatastrofen kom.

Bekräftar samtal
Holmgren bekräftar för JO att han talade i telefon med Danielsson, men tidigast vid 14-tiden på eftermiddagen. Följden av detta är att uppgifter som Danielsson lämnade till statsminister Göran Persson tidigt samma dag om att det var mycket samtal och att UD var igång kan alltså inte ha kommit från Holmgren.

Gunnar Holmgren säger också till JO att han hade flera samtal med Danielsson, men att Danielsson inte nämnde någonting om några samtal med UD:s kabinettssekreterare Hans Dahlgren.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".