Fransk nöjesjätte störtdyker på börsen

Flera storbolag i Frankrike har drabbats av problem den senaste tiden. Igår rasade exempelvis världens näst största mediebolag, Vivendi, med 26 procent på Parisbörsen och i dag fortsatte fallet med ytterligare 22 procent. I kväll fick koncernchefen Jean-Marie Messier sparken.
Jean-Marie Messier ångrar inte mycket. I dag rasade Vivendis aktie på Parisbörsen, samtidigt som bolagets styrelse förhandlade med vd:n och styrelseordföranden Messier om villkoren för att han ska lämna bolaget. Kraven han ställer tyder knappast på att han tänker gå billigt. Enligt tidningen Liberation kräver han förutom en fallskärm på drygt 100 miljoner att ett personligt lån på över 200 miljoner avskrivs helt. Under dagen rasade Vivendis aktie med nästan fyrtio procent men den återhämtade sig något under eftermiddagen. Raset skedde efter att kreditvärderingsinstitutet Moody's sänkt bolagets kreditbetyg till skräpstatus. Handlen med aktien stoppades flera gånger. Aktiens fall på Parisbörsen späddes på av rykten om att Vivendi fifflat med bokföringen. På kort tid har flera franska storbolag drabbats av problem. Samtidigt som Vivendis aktie föll fritt tappade även Ericssons franska konkurrent Alcatel 15 procent i värde efter oro om att dess kreditbetyg skulle sänkas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".