Hälften av männen får cancer före 85

Många svenskar oroar sig i onödan för att få cancer men det är först i de riktigt höga åldrarna som risken att få cancer är stor, visar en ny rapport som Socialstyrelsen presenterar på torsdagen. Det är första gången som det redovisas en bild en över hur riskerna förändras under livet.
Hälften av alla män drabbas av cancer före 85 års ålder, 37 procent av kvinnorna. Före 55 års ålder har bara fyra procent av männen fått cancer och sju procent av kvinnorna. 45 000 nya fall om året Varje år insjuknar allt fler svenskar i cancer. Det handlar om ungefär 45 000 nya fall om året, och just nu lever över 300 000 personer i sverige med cancer. Att vi utsätter oss för olika saker som ökar risken för cancer genom hela livet är klart, men hur stor risken är att verkligen insjukna i cancer vid olika tidpunkter i livet har tidigare inte kunnat redovisas. Av den senaste sammanställningen av cancerregistret framgår att bara en procent av befolkningen drabbas av cancer innan de är 35. Före 55-årsstrecket drabbas fyra procent av männen och sju procent av kvinnorna. Det är först när svenskarna når över pensionsåldern som risken når riktigt höga nivåer. Var fjärde svensk insjuknar före 75 års ålder och lägger vi på tio år, och räknar in alla upp till 85, så kan man konstatera att varannan man har fått cancer och 37 procent av kvinnorna. ”Högsta risken bland de äldsta” Lotti Barlow ansvarar för cancerregistret på Socialstyrelsens epidemiliogiska centrum. Hon tror siffrorna skiljer sig från vad folk i allmänhet befarar. – Man pratar ju mycket om cancer i massmedia, men tittar man på risken är den inte särskilt hög, förutom i de högsta åldersgrupperna, säger Barlow. För män är det framförallt för prostatacancer som risken är stor, men det är en ålderssjukdom helt klart. Före 55 års ålder drabbas nästan ingen av prostatacancer, risken att få det innan man är 75 är däremot är däremot tio procent och innan 85 års ålder har 20 procent av männen fått prostatacancer. Kvinnorna drabbas framförallt av bröstcancer, var tionde kvinna gör det innan hon fyllt 75 år. Här är risken uppenbar även tidigare i livet, tre procent av kvinnorna får bröstcancer innan de är 55 år. Läkarna allt bättre Dessutom är det ju inte längre så att man dör bara för att man har fått cancer – varje år blir läkarna allt bättre på att bota cancer och idag finns faktiskt 300 000 personer i Sverige som fått cancer men som fortfarande lever. Samtidigt som man blivit bättre på att bota cancer tyder prognoserna på att cancerfallen kommer fortsätta öka och det är det faktum att cancer är en ålderssjukdom som ligger bakom.
Tobias Sandblad, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".