Ny våg av konkurser väntas i höst

Konkurserna bland svenska företag har ökat under våren, men det värsta är inte över hävdar man nu från auktionsföretagen. Martin Tovek på Toveks Auktioner säger att en ny konkursvåg väntar i höst.
På familjeföretaget Toveks Auktioner från Ätran har man bråda dagar. Företaget som genomför auktioner och företagsvärderingar över hela landet har det senaste året ökat sin omsättning med 30 procent. I år räknar man med att omsätta 100 miljoner kronor, och det mesta av ökningen utgörs av företagskonkurser, och Martin Tovek ser ingen ljusning i konkjunturen, snarare tvärtom. – Läget är nog faktiskt sämre än man tror, säger han. Hans uppfattning bekräftas av kreditupplysningsföretaget UC, vars prognos pekar på att antalet företagskonkurser i år kommer att öka med 10 procent jämfört med i fjol. – Hårdast drabbade är underleverantörer inom tillverkningsindustrin, säger Martin Tovek. – Legotillverkarna har otroligt pressade priser. Många jobbar dygnet runt, men tjänar inga pengar. Allt vanligare blir också att bankerna anlitar auktionsföretag för att utföra värderingar av skuldsatta företag. För Toveks har antalet värderingsuppdraguppdrag fördubblats det senaste året till cirka fyra i veckan. Martin Tovek tycker att det är bra att bankerna håller god koll, men ger också bankerna skulden för att en hel del företag tvingas bita i gräset alldeles i onödan. – Bankerna slår av benen på många de borde hjälpa istället. Vad beror det på? – Dålig kompetens. De vet inte vad företaget är värt, de vet inte att företaget kan expandera om det får ett rörelsekapital. Ibland är det lite neråt som nu i Sverige och då anser jag att bankerna måste hjälpa till.
Magnus Thorén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista