Utredning pågår.

Bauhaus utreder verktygsfrågan

Byggvarukedjan Bauhaus har nu dragit tillbaka de verktyg som innehåller det cancerframkallande ämnet benspyren. Ett test gjort av en tysk tidning visade att benspyren fanns i gummihandtagen på många verktyg på den tyska marknaden.

Sten Flodström, som är toxikolog på Kemikalieinspektionen är övertygad om att situationen i Sverige är liknande.

– Med tanke på utfallet i den tyska översikten, där de hade plockat ut ett femtiotal apparater och verktyg, och hittade det här ämnet i flertalet av dem, så lär ju situationen vara densamma i Sverige.

– Det är ju en världsmarknad som de här varorna kommer från, det finns ingen anledning att tro att situationen i Sverige skulle vara bättre än i Tyskland, säger Sten Flodström.

”Oroväckande resultat”
I testet som gjordes av den tyska konsumenttidningen Schtiftung Warentest undersöktes flera verktyg på den tyska marknaden, och resultatet var oroväckande, menar Sten Flodström.

Halterna av det cancerframkallande ämnet benspyren i verktygens gummihandtag visade sig i flera fall vara mycket hög, ibland flera hundra gånger högre än gränsvärdet på 1 mikrogram per kilo.

– Det är hopplöst att försöka komma med någon uppskattning om hur stor risken är, hur många gånger man ska hålla verktyget i handen och hur länge. Det enda man kan säga är att det är en fullständigt onödig risk, säger Sten Flodström.

Produkterna fanns kvar
Två av de produkter som fanns med i det tyska testet, en slipmaskin och en borrhammare, fanns fram till på lördagen att köpa på byggvarukedjan Bauhaus i Sverige.

Trots att Kemikalieinspektionen uppmärksammade Bauhaus på testresultaten för flera veckor sedan togs verktygen alltså inte bort förrän under lördagen.

Men nu lovar Johan Åberg, vd på Bauhaus, fler åtgärder. De som redan köpt de aktuella verktygen får pengarna tillbaka, och man ska också kontrollera om benspyren finns i flera av kedjans varor.

– Det är ingenting vi vet idag, men vi håller på att utreda det just nu.
Hur lång tid tar det?

– Målsättningen är att vi ska ha en klar bild inom de närmsta veckorna.
Och om det upptäcks fler produkter, försvinner de då?

– Självklart.
Varför har man inte kontrollerat detta själva, tidigare?

– Bra fråga, det här är ju helt nytt för oss också. Det måste vi erkänna, vi har aldrig varit medvetna om att det finns en risk i det här gummit.
– Produkterna är ju CE-märkta, det vill säga att de är godkända att sälja i hela Europa. Så att hur de har tagit sig igenom CE-märkningen är också något vi ifrågasätter, säger Johan Åberg, vd på Bauhaus.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".