Svårt få psykiatrisk hjälp för tortyroffer

Flyktingar och asylsökande som utsatts för tortyr har svårt att få psykiatrisk hjälp. På de flesta håll är köerna till flyktingpsykiatrin långa. I till exempel Skövde kan man få vänta i två år på hjälp. ”Fruktansvärt”, säger Mohammad som upplevt tortyr i Iran.
Arne Åhlin är chefsöverläkare på Skaraborgs sjukhus och han säger att väntan på hjälp kan få ödesdigra konsekvenser för de utsatta. – Konkreta konsekvenser kan man ju se i form av familjetragedier, ibland i form av självmord. Behovet är avsevärt större än vad vi kan svara upp emot, så vi räcker inte till där och vi tvingas prioritera, säger han. Långa köer Varje år beviljar Migrationsverket asyl till mellan 900 och 1 200 flyktingar som utsatts för tortyr, men tortyroffren har svårt att få psykiatrisk hjälp i de svenska landstingen. Köerna till de flyktingpsykiatriska enheterna är långa. I Skaraborg är det alltså till och med remisstopp. Röda Korset har fem centra i Sverige för behandling av tortyr och krigsskador, men också där har tortyroffren svårt att få hjälp. På centret i Skövde är till exempel väntetiden två år. Fler kvinnor utsatta En delförklaring till de långa väntetiderna är att även kvinnor nu utsätts för tortyr, säger Kjell Engström, kurator på Röda Korsets center för tortyr och krigsskadade i Skövde. Det handlar då ofta om våldtäkter och andra sexuella kränkningar. – Våldet riktar sig mer mot civilbefolkningen än vad det gjort tidigare, säger Kjell Engström. Fruktansvärt En av dem som fick hjälp när han kom till Sverige för 16 år sedan från Iran är Mohammad och han reagerar starkt på uppgifterna: – Jag tror att det är fruktansvärt, för när man har blivit svårt torterad behöver man akut hjälp. Man kan inte vänta i till exempel ett eller två år, de blir mer och mer deprimerade och ångestfyllda och sedan tappar de hoppet om att något ska hända, och får suicidtankar, självmordstankar, säger Mohammad till P1 Morgon. Mohammad berättar om en tortyrkammare. Där finns en säng och där torteras människor med elkablar, i fötterna, ”det känns som om miljontals nålar kommer in i fötterna, och sedan slår de och slår tills man börjar prata”.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".