V presenterar policydokument

På lördagen presenterade vänsterpartiet sitt ekonomiska politiska policydokument. Ett dokument som innehöll bland annat återregleringar av energimarkanden, berättade partiledaren Lars Ohly.

– Det viktigaste nu handlar om att återreglera en del av de avreglerade marknaderna, för att vi har sett att de har lett till sämre service och dyrare service, och minskad demokrati. Och det är energi och vattenförsörjning, och järnvägsverksamhet, säger Lars Ohly.
Hur ska det gå till?
– Det handlar om att stifta lagar om att återföra verksamheter som tidigare varit statligt ägda och drivna.

Något tidsperspektiv kan inte vänsterpartiet idag presentera, eftersom man säger att det inte finns någon politisk majoritet för en återreglering.

Lanserar nya tankar
I de frågor som rör höjda miljöskatter och lägre arbetsgivaravgifter vill partiledaren däremot lansera nya tankar.

– Det som är helt nytt i det här är väl att vi också har en ny syn på skatteväxlingen. Där vill vi se inte bara en grön skatteväxling som innebär att man skattebelägger miljöfarlig verksamhet och sedan sänker skatten på arbete, utan att vi använder de höjda miljöskatterna till investeringar för att förebygga miljöproblem i framtiden. Det är ett nytt synsätt, säger Lars Ohly.

För att bekämpa arbetslösheten och öka välfärden vill vänsterpartiet skapa 200 000 nya arbeten inom den offentliga sektorn.

Tidigare mött kritik
Dagens ekonomiska politiska policydokument som togs av en enig partistyrelse innehåller flera frågor som tidigare har mött kritik av flera inom riksdagsgruppen.

Bland annat av Lars Bäckström, ledare för riksdagsgruppen och tidigare partiets ekonomiska talesman.

Han har varit kritisk till att man inte velat satsa på privata jobb för att finansiera den offentliga sektorn, men också varit kritisk till förslaget om att höja skatten på företag som enligt honom riskerar att driva företag ur landet.

Det är frågeställningar som återfinns i policydokumentet.

Jobben återfinns
Men i dagens dokument återfinns de 200 000 nya jobben inom offentliga sektorn. Partiledaren reserverar sig dock på lördagen till att nå målet om jobben inom kommande mandatperiod.

– Det är fullt realistiskt att vi har målet för nästa mandatperiod, om vi sedan lyckas nå varje jobb under fyra år, det är väl osäkert, säger Lars Ohly.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".