Lag mot borätter utan verkan

Den tre månader gamla ''stopplagen'' har nu prövats för första gången. Alltså den lag som ska kunna hindra försäljning av av kommunala bostäder. Det första fallet gäller 35 kommunägda hyresradhus i Östra Skogås i Huddinge. Men det blev det inget stopp, utan länsstyrelsen i Stockholm sa ja.
Länsbostadsdirektör Ulla Huzell pekar på att 300 hyresrätter blir kvar. – Det som är viktigt i sammanhanget är det lilla antalet, som gjorde att vi gjorde bedömningen att det inte hade någon betydelse för de här nya stopplagarna. Den nya stopplagen innebär att Länsstyrelsen ska pröva alla försäljningar av allmännyttan som innebär omvandling till bostadsrätter. Länstyrelsen kan säga nej om det blir för få hus kvar för att bestämma bruksvärdet – det de privata hyreshusen ska jämföras med. I det här fallet frågade inte ens Länsstyrelsen efter Hyresgästföreningens och Fastighetsägarnas uppfattning, vilket Länsstyrelsen annars måste göra. Det var ju bara 35 lägenheter, menar länsbostadsdirektören. Hyresgästföreningens ombudsman P-O Brogren är inte nöjd. – Det är en hemskt märklig ordning. Dessutom är det ju det första ärendet som behandlas av Länsstyrelsen, och man hade ju kunnat hoppas på en annan hantering. Enligt P-O Brogren gällde utförsäljningen först 641 lägenheter i Östra Skogås – med bara 30 hyresrätter kvar. Nu verkar försäljningen ske i småportioner och det är Hyresgästföreningen väldigt skeptisk till. Länsbostadsdirektören vill inte säga hur mycket som kan säljas här utan att bruksvärdesprövningen blir omöjlig. Ett 20-tal andra försäljningar ligger hos Länsstyrelsen i Stockholm. Och här kommer det att bli kritiska yttranden från Hyresgästföreningen. – Vi har trott att det skulle vara en ordentlig stopplagstiftning. Våra yttranden kommer ju naturligtvis att bygga på den förutsättningen att det i princip skulle vara stopp. Men länsbostadsdirektör Ulla Huzell tror inte ens att bostadsministern blir ledsen för att hon inte alltid stoppar försäljningarna. – Jag tror bostadsministern vet vad det är för lagar han varit med och tagit fram. Det här att det blir stopp på försäljningar, det innebär det inte helt enkelt? – Det behöver inte innebära ett totalstopp, nej.
Lars-Erik Backman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".