Jämtin.

EU diskuterar nya stöd till palestinierna

På måndagen ska EU:s utrikesministrar ta ställning till ett förslag som skulle innebära att biståndet till palestinierna återupptas.

EU beslutade, tillsammans med en rad andra biståndsgivare, att frysa inne biståndet till den palestinska myndigheten när det islamistiska Hamas vann valet. Det har medfört att den humanitära situationen kraftigt har förvärrats, säger biståndsminister Carin Jämtin.

– Det handlar om tre delar egentligen. En del som handlar om grundläggande hälsa och utbildning, och en del är el och vatten som ju också är en förutsättning för att hälsa och utbildning ska fungera.

– Den tredje delen som fortfarande är lite omdiskuterad, det är ekonomiskt stöd till de palestinier som behöver det, så som det såhär långt är uttryckt. Det är just det som diskuteras nu, vilka de är, säger Carin Jämtin.

När Hamas vann försvann stödet
Det ekonomiska stödet, som Carin Jämtin talar om, är en omskrivning för hur offentliganställda ska få lön, fast det vill man av politiska skäl inte kalla det.

När det terrorstämplade Hamas tidigare i år vann valet blev omvärldens svar att frysa inne den del av biståndet som tidigare gick direkt till den palestinska myndigheten.

Och Israel som uppbär skatter å palestiniernas vägnar, stoppade utbetalningarna.

Tusentals blev utan lön
För den palestinska myndigheten betydde det att alla konton mycket snabbt tömdes, och tusentals offentliganställda, poliser, sjuksköterskor och renhållningsarbetare fick tomma lönekuvert.

– Den humanitära situationen i de palestinska områdena har nu i flera månader beskrivits som katastrofal. Världsbanken och andra beskriver att det blir sämre för nästan varje dag. Det här är ett sätt att möta den humanitära situationen, säger Carin Jämtin.

Marianne Kihlberg
marianne.kihlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".