Fortsatt stor brist på studentbostäder

Bostadsbristen bland landets universitets- och högskolestudenter är fortsatt stor, och störst i storstadregionerna. Samtidigt är nära hälften av studenterna missnöjda med sitt boende, visar en studie som Högskoleverket presenterar på torsdagen.
– Det är förvånansvärt många som bor hemma, och många av dem som bor hos föräldrarna vill flytta hemifrån. Sedan är det andra resultatet att det varierar så mycket mellan orterna, säger verkets utredare Lars Brandell. På torsdagen blir det klart att Boverket tilldelar Stockholms län 50 miljoner kr och Västra Götalands län 25 miljoner kr i investeringsbidrag för att kunna bygga fler studentbostäder. Var femte bor fortsatt hemma Bristen på studentbostäder är allltså fortsatt stor, konstaterar Högskoleverket. Var femte högskolestudent, utan barn, svarade att de fortfarande bor i föräldrarhemmet, och i Stockholm var den gruppen studenter som bodde hemma både äldre och till antalet dubbelt så många än på andra studieorter i landet. – Motsatsen är kanske Linköping, där de flesta verkar vara nöjda med sin situation och det kanske inte alls är så många som vill byta som till exempel i Stockholm, säger Lars Brandell. Delar bostad med vänner I Linköping delade fler studenterna bostad med vänner än på andra studieorter. Få bodde kvar i sitt förädrarhem och en stor andel av studenterna bodde i egen lägenhet. Lars Brandell konstaterar också att många av dem som fortfarande bor i föräldrarhemmet bor gratis men som ändå uttryckte missnöje med sitt boende. – Bland dem som bor hemma hos föräldrarna är det många som säger direkt att de gärna skulle vilja bostad, trots att det för många av dem skulle innebära ökade kostnader, säger Brandell. Studierna påverkas Eva Granqvist, student på Stockholms Universitet, är en av tusentals studenter som idag bor på korttidskontrakt och berättar att studierna påverkas av en osäker bostadssituation: – Det är ju inte en stadigvarande bostad så den där oron finns ju där hela tiden att var ska jag ta vägen sedan, då mitt hyreskontrakt går ut, säger Granqvist.
Maria Repitsch, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".