Våldet trappas upp efter attacken i Gaza

Den palestinska raketbeskjutningen av israeliska mål strax utanför Gazaremsan har fortsatt på söndagen. En israel har skadats allvarligt och i israeliska motattacker har tre palestinier dödats.

Det palestinska regeringspartiet Hamas militära gren tar på sig skulden för flera av dagens raketattacker mot bland annat den israeliska staden Sderot, som ligger alldeles vid gränsen mot Gazaremsan.

– Vi skall förvandla Sderot till en spökstad, hotar Hamas som nu har brutit vapenvilan i konflikten med Israel.

Hot om spökstad
Hamas använder alltså samma språkbruk som den israeliske säkerhetsministern Avi Dichter, när han i förra veckan hotade förvandla Beit Hanun i Gaza till en spökstad.

De hemmagjorda palestinska raketerna missar för det mesta sina mål, men på söndagen skadades en person allvarligt i en träff mot ett hus.

Alla skolor i Sderot har varit stängda under dagen, av rädsla för fler träffar.

Tre palestinier döda
Israel har svarat med flyganfall in i Gaza som dödade två Hamasmilitanta när de skulle avfyra en raket. En medlem av Islamiska Jihad dödades då han höll på med en annan raket.

Bakom den senaste upptrappningen av våldet ligger fredagens israeliska artilleribeskjutning av badstranden i Gaza där åtta civila palestinier dödades.

Lovat utreda händelsen
Den israeliska regeringen har lovat en fullständig utredning av det inträffade, men utesluter inte att orsaken till blodbadet på badstranden var en palestinsk bomb eller raket och inte det israeliska artilleriet.

– Israel har världens mest moraliska armé, hävdar premiärminister Ehud Olmert. Men på lördagen stod hans dotter Dana tillsammans med andra demonstranter utanför överbefälhavaren Dan Halutz hem och protesterade mot samma armés uppträdande i Gaza.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".