Polisförbundet tror på försök med elpistol

Efter lördagens dödsskjutning i Falkenberg då en polis dödade en aggressiv och förvirrad man, har frågan om polisens utrustning på nytt aktualiserats. Jan Karlsen, ordförande för Polisförbundet, tycker att det på nytt finns anledning att diskutera frågan om elpistoler.

– Det var synd att vi inte fick slutföra alla försök med detta innan det avbröts, och att vi då inte har möjligheten att se vad detta hade inneburit för oss, säger Jan Karlsen.

Vad tror du att det hade inneburit?

– Det är rena spekulationer, det är svårt att säga vad det hade inneburit i det här speciella fallet. Den frågan kommer vi aldrig få svar på, men visst tycker jag att vi borde titta närmare på den här möjligheten. I det här fallet visade det sig uppenbarligen att pepparsprayen inte räckte till, och då stod inte så mycket mer till buds än det som sedan användes, tyvärr, säger han.

Elpistoler paralyserar den som beskjuts och är vanliga i flera länder, som till exempel USA.

Rådet hade invändningar
Förra året skulle polisen egentligen ha påbörjat ett försök med elpistoler, men försöket stoppades efter att Rikspolisstyrelsens etiska råd framfört flera invändningar mot utrustningen.

Bland annat menade rådet att pistolerna kan leda till dödsfall, och att polisen inte skulle behöva bära runt på så mycket.

Ser över utrustning
Istället beslutade man att se över polisens hela utrustning, säger Anneli Bergholm Söder, enhetschef vid Rikspolisstyrelsen.

– Etiska rådets ställningstagande har gjort att vi arbetar med ett direktiv för att vi ska se över utrustningen totalt för svensk polis, och bland annat se om elpistolerna är värda att använda eller inte, säger hon.

Hoppas på nytt försök
Jan Karlsen hoppas verkligen att det blir ett nytt försök med elpistoler.

– Om vi hade fått köra det här fullt ut, och gjort fältförsök och kommit fram till hur man hade uppfattat det, så hade vi ju fått en utvärdering om vad poliserna själva hade tyckt. Att bara uttala sig på torr teoretisk grund tycker jag är fel, för då vet vi inte riktigt var vi står i den här frågan, säger han.

 Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".