Världen reagerar på händelserna på Guantánamobasen.

Starka reaktioner på fångarnas självmord

Reaktionerna på att tre fångar på Guantánamobasen på lördagen hittades döda i sina celler är under söndagen starka internationellt, men även i USA.

– Att regeringen medvetet vägrar att ge dessa människor någon form av juridisk prövning gör att de kan säga att fångarna är fientligt stridande, för att regeringen själv bestämt det.

– De flesta som nu suttit inspärrade på Guantánamo i fyra och ett halvt år uppfyller inte ens Vita Husets egna vaga definitioner. Många av de som sitter där har försökt begå självmord många gånger, säger Joshua Denbeaux som är ombud för två av de fångar som fått tillgång till advokat.

Ingen kontakt med yttervärlden
– När jag besökte min klient nyligen fick jag inte ens ha med mig ett tidningsklipp där presidenten själv sade att han vill stänga Guantánamo, säger advokaten.

– Fångarna får inte ha någon kontakt med yttervärlden och har fått beskedet att de inte har några rättigheter och kommer att vara internerade i flera år till. Det har skapat en desperation där rätten att ta sitt liv till slut blir den enda friheten man kan kämpa för.

– Det är ett under att ingen dött tidigare. De har varit hundratals självmordsförsök som av lägerledningen omdefinierats till manipulativa självorsakade skador för att uppnå fördelar, säger Denbeaux.

Tvångsmatning
Flera av hands juristkolleger klagar också över att metoden att spänna fast fångar i specialstolar under lång tid och tvångsmata dem med slangar används som bestraffningsmetod långt innan det är medicinskt motiverat, för att förhindra att de svälter ihjäl.

Lägerledningen försöker motarbeta självmord genom att använda korancitat där självmord fördöms. Från och med lördagen får fångarna inga lakan under dagtid för att förhindra att de ska tillverka snaror.

– Vi vill tömma Guantánamo och vi arbetar nu för att människor  ska repatrieras till sina hemländer, säger president George Bush.

Belastning för USA
Efter fyra och ett halvt har Guantánamo blivit en belastning för USA, fångarna har inget värde för underrättelsetjänsterna men lägerledningen hävdar att om de skulle släppas skulle de kunna återvända till terroristgrupper som hotar USA.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".