Svensson finns på fyra listor.

Politiker kandiderar i flera valkretsar

Inför höstens val har alla partier utom socialdemokraterna personer som kandiderar i flera valkretsar. Enligt  partisekreterare Marita Ulvskog bryter partierna en gemensam överenskommelse och lurar väljarna.

– Om man står på flera olika listor kan man ändå inte representera den valkrets som man ger sig ut för att kunna representera. Man kan inte bli fler genom delning. Man kan bara sitta på ett enda ställe. Man är bara lockbete för andra på listan, men man kommer inte att representera de väljarna, säger Marita Ulvskog.

Inför årets riksdagsval finns det personer i alla riksdagspartier utom socialdemokraterna som kandiderar i mer än en valkrets.

Ledare i topp
Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt står till exempel som förstanamn i två valkretsar. Dessutom har moderaterna sammanställt en speciell rikslista som de som röstar från utlandet kan använda.

Miljöpartiets två språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson kandiderar i fem län var.

Kristdemokraten Alf Svensson finns som förstanamn i alla fyra valkretsar i Skåne.

Frågan om att förekomma på flera riksdagslistor har diskuterats under många år och blev extra aktuell när kristdemokraterna vid 1998 års val, vid sidan om de vanliga valsedlarna ställde upp med en rikslista som hade Alf Svensson som förstanamn.

Omdiskuterad lista
Listan blev mycket omdiskuterad och frågan om att förbjuda personer att kandidera i flera valkretsar behandlades i konstitutionsutskottet.

KU konstaterade inför förra valet att ”kandidaturer i flera valkretsar kan leda till problem för väljarna”. Men utskottet ansåg inte att det fanns tillräckliga skäl att föreslå någon lagstiftning.

Det är bland annat utifrån utlåtandet i KU som partierna gör olika tolkningar om vad de egentligen har kommit överens om.

– Man har inte kommit överens om något annat än att den fria nomineringsrätten gäller, säger Urban Svensson, kristdemokraternas partisekreterare.

Mp dubblar ofta
Inom miljöpartiet kandiderar 24 personer inför höstens på minst två riksdagslistor.

Miljöpartiets partisekreterare Håkan Wåhlstedt, tycker inte att det är problematiskt.

– Hur socialdemokraterna gör, om de från nationellt håll bestämmer var olika kandidater ska stå eller inte, statsråd och andra, det har jag inga synpunkter på. Jag tycker inte heller att Marita Ulvskog ska lägga sig i hur de miljöpartistiska medlemmarna fastställer sina listor.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se
Research Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".