Regeringsbeslut stoppade norsk strejk

Den norska regeringen stoppade i sista stund en total konflikt inom Norges bank- och finansväsende. Det varsel som var lagt skulle ha trätt i kraft på måndagsmorgonen.

Konflikten har ingått i en dramatisk vår och försommar på den norska arbetsmarknaden.

Den norska avtalsrörelsen i vår har liknats vid ett maratonlopp. 24 000 bank- och finansanställda var på vippen att utebli från jobbet på måndagen.

Tvisten gäller oenighet om förhandlingsrätten kring olika pensionsavtal.

Tvångsförlikning
Men regeringen ingrep på söndagen med så kallad lönsnämnd, ett slags tvångsförlikning under åberopande av samhällsfarlighet som landets politiska ledning kan ta till betydligt enklare än vad som är fallet i exempelvis Sverige.

6 000 försäkringsanställda var redan i strejk sedan 1 juni. Nu avbryts den. Arbetsgivarnas varslade lockout till på måndagen uteblir.

Facklig ilska
De finansanställdas förbundsordförande var fylld av ilska. Detsamma var de norska akademikernas fackliga ledare i onsdags.

Regeringen slog nämligen till med samma tvångsförlikning för att få stopp på de konflikter som gradvis trappats upp inom framför allt en rad offentliga förvaltningar. Därmed närmar sig segdragna norska maratonloppet äntligen sitt slut.

Bengt Lindroth, Ekots Nordenkorrespondent
bengt.lindroth@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".