Kontrollen över vapen brister

Det finns brister i vapenlagstiftningen och tillsynen av krigsmateriel. Ansvaret för vapenlagstiftningen ligger på flera myndigheter och innebär att en person kan spela ut dessa mot varandra. Det har åtalet mot en 31-årig man i Malmö visat.
31-åringen, som bland annat åtalats som misstänkt för brott mot rikets säkerhet, hade fått tillstånd att tillverka vapen i en lägenhet och kunde därmed också förvara vapen i bostaden. – Det finns då olika myndigheter som har ansvar för vad det gäller tillämpningen av lagstiftningen för vapeninnehav, och en person som är ute efter att på något sätt lura systemet eller så, det finns ju en viss risk för att en sådan person kan försöka utnyttja olika myndigheter och spela ut dessa mot varandra. Om man inte lyckas på det ena hållet kanske man lyckas hos den andra att få ett tillstånd som medger vapeninnehav, säger generaldirektören Lars-Hjalmar Wide på inspektionen för strategiska produkter, ISP, som ger tillstånd till vapentillverkning antingen det handlar om tillverkning av egen jaktammunition eller ubåtar. "Gammal lagstiftning" Förutom att ansvarsfördelningen mellan olika myndigheter är oklar förklarar Lars-Hjalmar Wide bristerna med att lagstiftningen är gammal. En arbetgrupp med representanter från bland annat ISP, Rikspolisstyrelsen och justitiedepartementet arbetar nu med frågan. Gruppen började utreda saken före det uppmärksammade målet i Malmö. "Tillståndet gäller brett" Den åtalade 31åringen, som på onsdagen släpptes av tingsrätten i Malmö efter flera månader i häkte, hade fått tillstånd av ISP att tillverka robotar och raketer hemma i lägenheten, men enligt Lars-Hjalmar Wide har inte ISP brustit i kontrollen: – När man söker om ett tillverkningstillstånd får man ett sådant i breda kategorier, och även om man då till exempel gör en väldigt liten del, en skruv, som ska in i en robot så ges tillståndet för robottillverkning, säger Wide.
Anna Hanspers, Ekot i Malmö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".