Den 30 juli hålls det val i Kongo.

Hopp om fredlig utveckling i Kongo

Inför valet i Kongo-Kinshasa i sommar har kongoleserna mycket stora förväntningar på att valet ska sätta punkt för decennier av korrupta ledare och krig. Det är första gången Kongo-Kinshasa går till val.

Att valet genomförs, och att resultatet accepteras är livsavgörande för Kongos framtid säger Cissa Wa Numba, ordförande i Kongos FN-förbund.

– Jag förväntar mig inte ett fritt och rättvist val, men jag hoppas på ett någorlunda schysst val och att fusk och övergrepp hålls på en minimal nivå.

– Det värsta som kan hända Kongo nu, det är att valet inte blir av eller att resultatet inte accepteras, säger kongolesen Cissi Wa Numba. Han är fredsaktivist, medborgarrättsaktivist och därtill ordförande i Kongo-Kinshasas FN-förbund.

En logistisk mardröm, så har det förestående valet den 30 juli kallats: 24 miljoner väljare i ett land stort som hela Västeuropa och med nästan obefintlig infrastruktur.

Lägg därtill att det är första gången ett demokratiskt val ska hållas.

En rad konflikter
Kongo-Kinshasa, eller, som det officiella namnet lyder, Demokratiska republiken Kongo, är svårt sargat av decennier av vanstyre, kaos och krig. Kriget tog slut 2003, men en rad konflikter sjuder runt om landet.

Fyra miljoner människor har dött sedan krigsutbrottet 1998. Fortfarande dör över 1 000 människor varje dag, de flesta i umbäranden orsakade av kriget.

Det finns krafter som helst ser att valet inte alls blir av för att det med största säkerhet kommer att beröva dem makt och rikedomar.

Mest kritiskt efter valet
Cissa Wa Numba säger att det är perioden efter valet, när resultaten blir kända, som är den mest kritiska. Han är särskilt bekymrad för de många gatubarnens situation.

– Vi har varnat myndigheterna och FN. Många av gatubarnen är före detta barnsoldater. Idag hör de inte hemma någonstans och de vet hur man hanterar vapen. Barnen är lättrekryterade och lättmanipulerade av de som vill skapa kaos och våld och omintetgöra ett valresultat, säger han.

Marianne Kihlberg
marianne.kihlberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".