Lägsta arbetslösheten på fyra år

Den öppna arbetslösheten för maj landade på 4,2 procent, visar siffror från Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams. Det är den lägsta siffran sedan 2002.

Även om man räknar in personer sysselsatta i åtgärder sjunker arbetslösheten. Den totala arbetslösheten låg i maj på 7,4 procent. 

– Det beror naturligtvis på att efterfrågan på arbetskraft ökar, det är fler som får jobb, samtidigt som varslen om uppsägning minskar kraftigt i förhållande till tidigare år, säger Bo Bylund generaldirektör på Ams. 

Karlsson nöjd
Ända ner till fyraprocentsgränsen, som regeringen satt upp som mål, når inte den öppna arbetslösheten. Men 4,2 procent, vilket motsvarar drygt 187 000 arbetslösa, är ändå en siffra för maj som förutspåtts av arbetslivsminister Hans Karlsson, som är nöjd med måndagens siffror.

– Det är väldigt glädjande och lite väntat. Jag har ju förutspått tidigare att vi skulle vara i närheten av fyra procent under någon av försommarmånaderna, och så blev det, säger Hans Karlsson.

Men ni kom inte ända under fyra procent?

– Nej, och det kan man inte säga något annat om än att nu går utvecklingen verkligen åt rätt håll.

Totala arbetslösheten sjunker
Men intressantare än siffran för den öppna arbetslösheten är kanske siffran för den totala arbetslösheten, där även personer sysselsatta i olika arbetsmarknadsåtgärder åtterfinns.  

Regeringen får ju ofta kritik för att bolla med arbetslöshetssiffror för att snygga till statistiken. 

Men Bo Bylund, generaldirektör på Ams, talar nu om en verklig minskning av den totala arbetslösheten. Siffran för maj landade på 7,4 procent, vilket är den lägsta siffran på två år. 

– Det är en tydlig, verklig minskning, och även om man lägger ihop de öppet arbetslösa och de som är i program, är det fortfarande en minskning i förhållande till tidigare år, säger Bo Bylund.

Minskar även bland unga
Även ungdomsarbetslösheten är på väg nedåt. Totalt var 55 000 personer mellan 18 och 24 år öppet arbetslösa eller deltog i program i maj. Det är den lägsta siffran sedan i maj 2004. 

I nästa månad, då bland annat sommarlediga studenter gör avtryck i statistiken, väntas arbetslösheten vända uppåt igen. 

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".