Det är känt att det finns hemliga fångläger i Tjetjenien.

Film sägs bevisa tortyr i Tjetjenien

Den ryska människorättsorganisationen Memorial har smugglat ut en film från ett tidigare okänt tortyrhäkte i Tjetjenien. Filmen visas på måndagen av norska Helsingforskommittén i Norge. Samtidigt kommer vittnesmål från före detta fångar i tortyrcellerna.

– De släppte hundarna på mig och sedan skar de av mig örat, vår förödmjukelse roade dem, berättar en före detta skollärare Alavdi Sadykov för den franska nyhetsbyrån AFP:s korrespondent i den tjetjenska huvudstaden Groznyj.

Skollärarens vittnesmål är det första offentliga som bevisar sanningshalten i en film som Memorial smugglat ut för visning i Norge.

Före detta skola
Människorättsorganisationen Memorial har bilder från en före detta skola för döva barn, som ska ha använts som tortyrcentrum.

Fångar har ristat in namn och datum ända fram till mitten av maj. Graffiti på väggarna visar också att fångar hållits där. 

Att det finns en rad hemliga fångläger och fängelser i den krigshärjade delrepubliken är känt, men filmen är det första riktiga beviset.

Anklagad för sprängmedel
Läraren Sadykov som nyligen var tillbaka i den nu utbrända lokalen hölls i tre månader anklagad för att ha gömt sprängmedel.

I samma byggnad fanns ryska inrikestrupper, enligt Memorial och Sadykov.

Memorial har samlat vittnesmål från 20 före detta fångar, som hölls i fängelset. Alla berättar om tortyr, liknande Sadykovs.

Enligt Memorial ska det också finnas kroppar begravda nära byggnaden.

Men företrädare för delrepubliken Tjetjeniens regering säger att allt är lögn och en provokation.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".