Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barn till invandrare siktar högt

Ungdomar med minst en utlandsfödd förälder har högre ambitioner än ungdomar med svenska föräldrar när det gäller högre studier. Det visar den årliga ungdomsbarometern där 6 000 unga mellan 16 och 25 år intervjuats.

42 procent av ungdomarna med minst en utlandsfödd förälder är säkra på att de kommer att läsa vidare efter gymnasiet. Av de svenska ungdomarna var bara 28 procent säkra.

– Det här är en generation ungdomar som inte ser sig som offer. De ser att de har alla möjligheter att göra karriär, få bra utbildningar, bra jobb och hög ekonomisk standard, säger Karin Geiger på Ungdomsbarometern.

Siktar på högre studier
Många växer idag upp med invandrade föräldrar som har lite pengar och som kommer från länder med en helt annan välfärd. Det gör att fler invandare är säkrare på att de vill plugga vidare efter gymnasiet. De är mer motiverade att söka sig till statusjobb än svenskar i undersökningen.

– Det är många som flyttar från Iran till Sverige just på grund av välfärden, även om de inte vet något om det. De tänker att Norden, Europa - mycket bättre liv. De vill flytta hit på grund av det. Det spelar ingen roll vad som händer, bara de kommer hit, säger Puja Muttavalli.

Han är ursprungligen från Iran och studerar nu franska vid universitet i Växjö.

– De här siktar på jobb som är förknippade med traditionellt svensk manlig norm. Män i 50-årsåldern sitter på sådana funktioner, nu kommer invandrartjejer och siktar på dem. Hur kan vi se till att de får de här jobben? säger Karin Geiger.

Vad vill du bli?

– Jag ska läsa franska och kanske psykologi och bli beteendevetare eller något sådant, säger Puja Muttavalli.

Hur viktigt är det med pengar?

– För mig är det inte viktigt. För mig är det viktigt att göra något jag tycker om, bara jag överlever.

Lars-Peter Hielle, P3 Nyheter
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".