Ett hus i Haditha som bär spår av våld.

Befäl bekräftar att civila dog i Haditha

För första gången ger befälet som var med i Haditha sin version. Sergeant Frank Wuterich som ledde den patrull som anklagas för mord på över 20 civila irakier säger att militären bara följde sina rutiner.

Han förnekar att det skulle ha varit en hämndaktion där de medvetet dödade kvinnor och barn.

Befälet för de amerikanska marinkårssoldaterna som anklagas för mord i det irakiska samhället Haditha, bekräftar nu att civila dödades där i november förra året. Mellan tolv och femton män, kvinnor och barn ska ha dödats av amerikansk eld.

Enligt militärens rutiner
Men det hela var en akt av självförsvar och helt enligt militärens rutiner. Det säger alltså befälet Frank Wuterich via sin advokat till flera medier i USA.

Sergeant Wuterich ger en helt annan bild av händelserna i Haditha än vad som har framkommit hittills.

Soldaterna ska ha blivit beskjutna från ett hus, gått dit, kastat in en splittergranat och sen öppnat eld in i huset. Enligt befälet dog flera män, kvinnor och barn.

När man inte hittade några upprorsmän gick man vidare och gjorde samma sak i ytterligare ett hus och också där dödades civila.

Sköts i sina sängar
Enligt vittnen i Haditha ska soldaterna snarare ha rensat blint i hus efter hus. Obduktionsrapporter visar att flera sköts i sina sänger, och en äldre man i rullstol dödades med nio skott.

Befälets advokat Neal Puckett säger till tv-bolaget CNN att det är rutin i krig att agera som soldaterna gjorde, och att man först och främst måste skydda sina egna liv.

Det pågår brottsutredningar i USA om Haditha var en hämndaktion, och om militären har försökt mörklägga händelsen.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".