Estonia under vattnet.

SKL granskar Estoniafilm

De filmer som finns från undersökningen av Estonias vrak kommer att granskas av Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, för att undersöka om bilderna är manipulerade. Det säger statsrådet Mona Sahlin för att tillmötesgå kritiker.

– Ett sätt som jag tänkte kunde bidra med att skapa ett större förtroende i Estoniautredningen är att låta en myndighet som hittills inte varit delaktig i utredningen granska den, säger Mona Sahlin.

Mona Sahlin ska ta fram ett uppdrag till SKL att granska samtliga filmbilder som finns av Estonias vrak. Dessutom överväger hon att häva tystnadsplikten som de undersökande dykarna skrivit på.

Estniskt krav
Detta är ett krav som kommer från den estniska regeringens pågående utredning om Estoniakatastrofen.

Estland har också erbjudits insyn i den utredning som den svenska regeringen beställt om hur Estonia kunde sjunka så snabbt. Sjunkförloppet studeras med hjälp av datasimulering.

Enligt Mona Sahlin är inga dykundersökningar aktuella för tillfället. Men skulle Estland begära det kommer den svenska regeringen inte att stoppa dykningar trots den rådande gravfridslagen.

Fråga i riksdagen
Miljöpartisten Lars Ångström var den som på måndagen krävde svar i riksdagen. Han hävdade att främmande dykare varit inne på vraket efter Estonia, att bogvisiret kan ha flyttats i hemlighet och att militärt material kan ha funnits ombord när Estonia förliste.

– Om statsrådet tar fram det bildmaterial som haverikommissionen ansvarar för och som i dag finns i Finland, kommer det att komma fram mycket uppseendeväckande information, säger Lars Ångström.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".