1 av 2
Klicka för karta.
2 av 2
Fantombilden.

Hagamannen åtalas för sex överfall

Den så kallade Hagamannen åtalades på måndagen för sex överfall på kvinnor i Umeå. Enligt den rättspsykiatriska undersökningen lider han inte av någon psykisk störning, och riskerar därmed ett långt fängelsestraff.

- Han är, som redan är känt, knuten till tre av de här brottsplatserna genom DNA. Han har också erkänt att han är gärningsman till fem av de gärningar som åtal väcks för, säger chefsåklagare Annika Öster.

Det handlar om sex överfall där det första begicks 1999 och det sista i slutet av förra året. Den så kallade Hagamannen riskerar ett långt fängelsestraff om han fälls i de tingsrättsförhandlingar som inleds på fredag.

Den rättspsykiatriska undersökningen visar att mannen inte lider av någon psykisk störning och därmed kan han dömas till fängelse.

Tecken på alkoholmissbruk
Däremot skriver rättsmedicinalverket som gjort undersökningen att han uppvisar tecken på alkoholmissbruk.

Vid samtliga överfall har Hagamannen varit alkoholpåverkad. Han har inte uppvisat aggressiva tendenser i nyktert tillstånd och därför är det uppenbart att alkoholen haft en betydande roll. Han har använt alkohol för att bli av med hämningar.

Hans förmåga att kontrollera sexuella och aggressiva impulser har försämrats.

Stängda dörrar
Chefsåklagare Annika Öster tror att en stor del av tingsrättsförhandlingarna som inleds på fredag, kommer att hållas bakom stängda dörrar.

– Genomgående kan man nog säga att önskemålet om bibehållen anonymitet är väldigt starkt hos alla de inblandade brottsoffren. Jag tror att den delen kommer att hållas bakom stängda dörrar. Sedan är en hel del av bevisningen också kopplad till just de sexuella övergreppen, säger Annika Öster.

Nekar till mordförsök
Hagamannens försvarare Leif Silbersky är kritisk mot åklagarens brottsrubricering.

Han tillbakavisar rubriceringen om två försök till mord. Hans klient hade aldrig avsikt att döda kvinnorna, säger Leif Silbersky.

Men vad var det som gjorde att hans klient gjorde de här överfallen?

– Ja, om jag kunde svara på det med all den erfarenhet jag har i det här yrket. Det enda jag kan säga är att någonting har gått snett hos honom. Vad det bottnar i och varför han inte har haft de spärrar som du och jag förhoppningsvis har i situationer när vi får alkohol i oss vet jag inte, säger Leif Silbersky.

Peter Öberg, Umeå i samarbete med SR Västerbotten
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".