Fågelinfluensa kartläggs med radio

Fåglar med radiosändare ska hjälpa till med kartläggningen av fågelinfluensan.

Forskningens kunskap om hur fågelinfluensa sprids är fortfarande för dålig. Smittan har hittats punktvis över hela jorden. 

För att forskarna ska få veta mer i detalj hur smittan sprids ska nu ett antal flyttfåglar förses med radiosändare.  Då kan man följa deras rörelser över kontinenterna. 

FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisation, FAO, kommer att hålla i övervakningen. 

Inom de närmaste två veckorna kommer man att starta projektet i Kina och Mongoliet i samarbete med olika organisationer. 

Fåglar kommer att få bära ett litet paket med radiosändare som kan avläsas via en satellit och förmedlas till datorer. På det sättet kan man följa fågeln vart än den flyger. 

Bara vissa fåglar utrustas
Men eftersom sändaren väger upp till femtio gram kan man inte sätta den på vilka fåglar som helst, säger Juan Lubroth, chef för avdelningen för smittsamma sjukdomar hos FAO och en av dem som ansvarar för projektet.

– Andfåglar, gäss och svanar kan bära utrustningen men det blir svårt att använda sändaren på mindre vadarfåglar till exempel, säger han. 

Varningssystem på sikt
– Vi vill veta hur specifika arter uppträder. Var tillbringar de natten, med vem flyger de, hur ofta de uppehåller sig nära farmer för fjäderfä?  Syftet är att på sikt kunna upprätta ett varningssystem och att bättre förstå interaktionen mellan vilda fåglar och tama höns och kalkoner för spridningen av fågelinfluensa, säger Juan Lubroth.

– Är det vilda fåglar, som smittar tamfåglar eller tamfåglar, som smittar vilda fåglar är frågan, säger han. 

Dyrt projekt
Fåglar med radiosändare är en dyr övervakning.  Varje sändare kostar motsvarande 27 000 kronor.

Många miljoner flyttfåglar rör sig mellan kontinenterna varje år. Bara att övervaka 100 fåglar kostar sammanlagt 4,5 miljoner kronor. 

Om man ska åstadkomma en global övervakning kostar det många gånger mer, säger Juan Lubroth vid FAO i Rom.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".