Starkt anställningsskydd hämmar tillväxt

Ett starkt anställningsskydd och stränga arbetsrättsliga lagar gör företagen mindre flexibla och hämmar tillväxten. Det visar en ny internationell studie.

Om Sverige skulle sänka sitt anställningsskydd till den nivå som USA och Storbritannien har skulle tillväxten i Sverige kunna vara 0,3 procent högre varje år.

Det är resultatet av den beräkningsmodell som en rad internationella forskare har gjort. Resultatet presenterades i Stockholm i måndags av en av de inblandade forskarna, Alejandro Micco.

Tidigare ekonomisk forskning har haft svårt att visa på något samband mellan ett lands arbetsrättsliga regler och hur väl ekonomin och arbetsmarknaden fungerar.

Studien jämför 60 länder
Den här studien har jämfört företag i 60 länder och tagit reda på hur snabbt det går för företagen att anpassa antalet anställda, antingen anställa eller säga upp när de utsätts för så kallade ekonomiska chocker.

Och det visar sig att det tar längre tid och är dyrare för företagen i Sverige och andra länder med starkt anställningskydd att anpassa sin arbetskraft.

Litet politiskt intressa för att ändra arbetsrätten
Svenskt Näringsliv som bjöd in Alejandro Micco tycker att svensk arbetsrätt måste förändras.

Men det finns inte längre några politiska partier som driver den frågan och inte heller Eva Uddén Sonnegård som är arbetsmarknadsexpert på moderaternas riksdagskansli ger särskilt mycket för resultatet.

– Jag kan inte säga att det finns någon genuin sammanfattande syn som säger att ha man den typen av arbetsrätt, som ser ut på ett visst sätt så kommer tillväxten bli lägre. Den slutsatsen har inte vi dragit, säger Eva Uddén Sonnegård.

Erik Boman
erik.boman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".