Outsourcing har nått toppen

Ökad utflyttning av produktionen till bland annat låglöneländer är en orsak till minskade arbetstillfällen inom fordonsindustrin. Men outsourcingen kan nu ha nått en vändpunkt.
Bland annat Volvo personvagnar börjar istället tala om insourcing. Steve Armstrong, vice vd för inköp på Volvo Personvagnar. - Man kan inte fortsätta med outsourcing i all evighet. Går det för långt förlorar man spetskompetens, säger han. Han får medhåll av Anders Kinander, professor vid institutet för produktionsutveckling vid Chalmers. - Det är svårt att upprätthålla kompetensen i företaget om man outsourcar för mycket. Många av dom outsourcingbeslut som fattats är gjorda på dåliga underlag. Enligt Anders Kinander tittar företagen inte alltid på utvecklingspotetialen inom det egna företaget. Ofta kan man med ganska enkla åtgärder höja effektiviteten så att det blir bättre ur företagets synvinkel att driva det hela i egen regi, säger Anders Kinander.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista