Byggstöd till hyresrätt kvar två år till

Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin vill förlänga det nuvarande stödet till bostadsbyggande i två år och höja målet för byggandet från 30 000 till 40 000 bostäder per år.

Bakgrunden till Sahlins uttalande är att byggbranschen är orolig för att byggandet ska bromsas upp nästa år eftersom regeringen inte lyckats få fram någon proposition före valet om den långsiktiga byggpolitiken.

– Jag tar uppgiften på allvar, men jag vill bara understryka att det arbete som vi bedriver nu handlar om att få upp bostadsbyggandet till 40 000. I den mån det har funnits en osäkerhet hos branschen om ett produktionsstöd, så kommer det finnas kvar. Jag har försökt lugna branschen och gör det nu också, säger Mona Sahlin.

Mona Sahlin vill lugna byggbranschen genom att hänvisa till att regeringens nya målsättning är 40 000 nya lägenheter per år.

Produktionsstöd i två år till
Under den gångna mandatperioden har det byggts drygt 30 000 lägenheter per år när staten som mest bidragit med 210 000 kr till en ny hyresrätt.

Nu förlängs det här stödet i två år. En proposition om ett mer långsiktigt byggstöd kommer tidigast nästa höst.

Räntebidragen tas bort
På en punkt är regeringen redan klar om framtiden. De så kallade räntebidragen ska avskaffas. De betyder en dryg hundralapp i månaden på hyran för en trea.

Att avskaffa räntebidragen är inget byggstöd utan en besparing för staten på 1,8 miljarder årligen, men Mona Sahlin vill vara tydlig.

– Jag tycker att ärlighet varar längst. Om inte vi hade lämnat ett besked om räntebidragen så skulle det vara samma sak som att säga att allt mer för varje år av statens stöd till boende skulle gå till redan existerande hus och alltmindre till nyproduktion. Då har räntebidragssystemet nått vägs ände, säger Mona Sahlin.

Med dagens system fortsätter räntebidragen att utgå utan tidsbegränsning. Hyresgästföreningen och Allmännyttans SABO vill ha dem kvar. Av rättviseskäl, hyresgäster kan ju inte göra några ränteavdrag.

Ändra skatteregler istället
Men till en bostadsproposition nästa höst vill Mona Sahlin ändra skattereglerna, för att just nå neutralitet mellan upplåtelseformerna.

Även om regeringen misslyckades med att få fram en bostadsproposition vill Mona Sahlin ändå bidra med en ”valfrihet” i bostadsfrågan.

– Det måste finnas för dem som inte har pengar. Då måste man våga stå upp för allmännyttan, då måste man försvara hyresrätten och att också kunna ha offentlig förmedling. Där skiljer det sig stort mellan blocken.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".