Kraftig vind kan orsaka bussolyckor.

Krav på sänkt fart för buss vid blåsväder

Maxhastigheter för buss i blåst kan komma att införas över hela landet efter det lyckade försöksverksamheten som bedrivits i Norrbotten. Vägverket och bussbranschen diskuterar nu en gemensam rekommendation till landets samtliga bussföretag.

Sedan januari förra året har ett försök bedrivits i Norrbotten, där alla bussarna som körs i linjetrafik på E4: an mellan Umeå och Haparanda anpassat farten efter vindstyrkan. I vissa fall har bussarna fått sänka hastigheten rejält när det blåst kraftigt.

Försöksverksamheten infördes efter några uppmärksammade olyckor där tvåvåningsbussar blåst av vägen i kraftig sidvind.

När det blåser tolv meter i sekunden får bussarna gå högst 70 kilometer i timmen och vid 16 meter i sekunden är 50 kilometer i timmen den högsta hastigheten.

När vindstyrkan är 24 meter i sekunden och högre måste bussarna stå still.

Vägverket, som deltagit i projektet, anser att det fallit så väl ut att de nu överväger att låta maxhastigheterna gå ut som en rekommendation till alla bussbolag i Sverige.

Maria Lindgren, SR Norrbotten
maria.lindgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".